Index Vakbarát Hírportál

Sörétes puskával ejtett túszokat a bankban, majd fel akarta gyújtani magát egy férfi Bejrútban

2022. augusztus 11., csütörtök 19:14

A fegyveres megadásával ért véget az a túszejtés, amely csütörtökön egy bejrúti bankban történt.

A hatóságok szerint a 42 éves férfi egy sörétes puskával és egy benzines kannával ment be a Federal Bankba a libanoni főváros emberektől hemzsegő negyedében, és azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát, amennyiben nem kapja meg a bank által befagyasztott megtakarításait.

A helyi média értesülései szerint a férfi többórás tárgyalás után elfogadta a bank ajánlatát, így megkapja megtakarításai egy részét. Ezután elengedte a túszait, és megadta magát.

A támadó legalább hat banki alkalmazottat tarthatott túszként fogva egy névtelenséget kérő tisztviselő szerint. Az információforrás hozzátette: a férfi három figyelmeztető lövést adott le. A helyi média jelentése szerint mintegy 200 ezer dollárt tart a bankban.

A túszejtő testvére az Associated Pressnek elmondta: fivére többek között azért akart hozzájutni a pénzéhez, hogy kifizethesse apja orvosi költségeit. A bank előtt összegyűlt tömeg közben azt skandálta: „Le a bankokkal!”.

Az al-Dzsazíra riportere elmondta, hogy a férfi úgy döntött, leteszi a fegyvert, és békésen véget vet a „közel hétórás patthelyzetnek”. A riporter annak is szemtanúja volt, amint a rendőrök kikísérik a túszejtőt a bankfiókból.

A modern kori történelmének legsúlyosabb gazdasági válságától szenvedő Libanon bankjai szigorú devizakivonási korlátokat vezettek be, és ezzel sok polgár megtakarításait befagyasztották – írja a hírportál angol nyelvű kiadása. A válság miatt a lakosság kétharmada szegénységben él, de a külföldi kormányok a korrupció felszámolását célzó reformok vállalása nélkül elkerülik a befektetéseket vagy a készpénzhiányos ország megsegítését – teszi hozzá a cikk.

Rovatok