Index Vakbarát Hírportál

Rakétavédelmi pajzs miatt került összetűzésbe Kína és Dél-Korea

2022. augusztus 12., péntek 06:05

Egy amerikai rakétavédelmi pajzs miatt került összetűzésbe Kína és Dél-Korea csütörtökön, ami alááshatja az új szöuli kormány erőfeszítéseit a régóta fennálló biztonsági nézeteltérések leküzdésére – írja a Reuters.

A lap beszámolója szerint a Dél-Koreában telepített Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), vagyis a végfázisú nagy magassági területvédelmi rendszerrel kapcsolatos nézeteltérés Dél-Korea külügyminiszterének látszólag zökkenőmentes első kínai látogatása után alakult ki a héten.

Kína azt állítja, hogy a THAAD radarja képes behatolni a légterébe, ezért visszafogta a kereskedelmet és a kulturális importot, miután 2016-ban Szöul bejelentette a területvédelmi rendszer telepítését. 

A dél-koreai elnöki hivatal egyik magas rangú tisztviselője csütörtökön azt mondta, hogy a THAAD önvédelmi eszközként szolgál, és nem vita tárgya. Yoon Suk-yeol elnök, aki a rendszert kulcsfontosságúnak tartja az észak-koreai rakéták elleni küzdelemben, megfogadta, hogy feladja az előző kormány azon ígéreteit, miszerint nem növelik a rakétavédelmi rendszer bevetéseinek számát, és nem vesznek részt az Egyesült Államok vezette globális rakétapajzsban, illetve nem hoznak létre háromoldalú katonai szövetséget Japánnal.

Park Jin dél-koreai külügyminiszter és kínai kollégája, Wang Yi kedden találkozva megvizsgálta, hogyan lehet újraindítani az atommentesítési tárgyalásokat Észak-Koreával, és újraindítani a Kínába irányuló kulturális exportot. 

Park azonban úgy véli, Kína nem fogja betartani a három nemnek nevezett megállapodást, mivel az nem hivatalos megállapodás. 

Washington csütörtökön azt mondta, hogy a THAAD „megfontolt és korlátozott önvédelmi képességet ad” Dél-Korea számára, és „tisztán védelmi intézkedés” az észak-koreai rakétafenyegetéssel szemben.

Rovatok