Index Vakbarát Hírportál

A putyinista német exkancellár beperelte a Bundestagot

2022. augusztus 13., szombat 13:48

A Bundestag költségvetési bizottsága még májusban visszavonta Gerhard Schröder, volt német kancellár kiváltságait Putyin-barátsága és az orosz energiavállalatokban való részvétele miatt. A veterán politikus most pert indított a Bundestaggal szemben, hogy visszakaphassa parlamenti irodáját, amelytől májusban fosztották meg, miután az ukrajnai háború ügyében nem volt hajlandó elhatárolódni Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

A Financial Times szerint a Bundestag költségvetési bizottsága a döntését azzal indokolta, hogy Schröder már nem lát el tartós hivatali feladatokat. Ugyanakkor a politikus ügyvédje azzal érvel, hogy nem is állapították meg, valójában mik ezek a „tartós hivatali feladatok”. Ezek hiányában vajon hogyan lehet megállapítani, hogy elvégzi-e őket, vagy sem – tette fel a kérdést. A kereset szerint az ilyen döntések „egy abszolutista fejedelmi államra emlékeztetnek”, de nem lehetnek érvényesek egy demokratikus jogállamban.

Schrödert az ukrajnai háború kitörése óta számos kritika érte Németországban Putyinnal való barátsága és az orosz állami irányítású energiavállalatokban való folyamatos szerepvállalása miatt.

Bár Schröder májusban lemondott a Rosznyefty olajtársaság elnöki posztjáról, de továbbra is vezeti a részvényesi bizottságát az Északi Áramlat AG-nek, amely a Balti-tengeren orosz gázt Európába szállító, fontos vezetéket üzemelteti. Schröder az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos nézeteivel is felháborodást váltott ki  hazájában. Oroszország inváziója előtt „kardcsörtetéssel” vádolta Ukrajnát, mert figyelmeztetett a háború veszélyére.

Schröder korábban úgy látta, Oroszország tárgyalásos véget akar vetni az ukrajnai háborúnak, áprilisban a New York Timesnak pedig úgy fogalmazott, nem gondolja, hogy Putyin okolható az orosz csapatok által a Kijevtől északnyugatra fekvő városokban, például Bucsában elkövetett állítólagos háborús bűnökért.

A Bundestag költségvetési bizottsága egyébként nem hivatkozott Schröder orosz energiavállalatokban betöltött szerepére, sem az ukrajnai háborúról hangoztatott véleményére. 

A döntéshozók akkor nem hivatalosan azt mondták, el akarják kerülni azt a látszatot, hogy a volt kancellárt megbüntetik ellentmondásos véleményei miatt.

A Bundestag döntése előtt Schröder évente több mint 400 ezer eurót vehetett fel, hogy ebből fedezze az irodája működtetése során felmerülő személyi költségeket. Emellett megtartotta havi 8300 eurós nyugdíját, valamint személyes testőrét is. A lap felidézi, hogy Schrödert a szociáldemokrata párt vezető tisztségviselői már többször felszólították, hogy lépjen ki a pártból, ám az SPD etikai bizottsága eddig mindig elutasította a volt kancellár kizárására tett indítványokat.

(Borítókép: Gerhard Schröder 2020. július 1-jén. Fotó: Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images)

Rovatok