Index Vakbarát Hírportál

Több tízezren vettek részt a prágai Pride-on

2022. augusztus 13., szombat 14:56

Több tízezer ember vett részt a Prágában tartott meleg- és leszbikusfelvonuláson szombaton, amely a szexuális kisebbségek hete, a Prague Pride 2022 csúcspontja volt.

A Prague Pride-ot tizedik alkalommal tartották meg. Az előző két évben a koronavírus-járvány miatt a rendezvény elmaradt. A szervezők szerint a fesztivál mintegy 150 programjára több mint százezren látogattak el a héten.

A Prague Pride rendezői szerint a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ-) emberek közösségének szombati menetébe 40-45 ezren kapcsolódtak be, ami a korábbi éveknél mérsékelten magasabb részvételt jelent – számolt be az MTI.

A cseh rendőrség, amely az egész rendezvényt biztosította és felügyelte, 30 ezerre becsülte a résztvevők számát. Közölték azt is, hogy kora délutánig a rendezvény problémák nélkül zajlott le. A szervezők szerint a résztvevők mintegy 30-40 százaléka külföldről érkezett, a menetben magyar csoportokat is látni lehetett.

Cseh politikusok és diplomaták is részt vettek az eseményen

A színes, karneváli menetben, amelyet a Cseh Sajtóiroda (CTK) az internetes csatornáján élőben közvetített, szolidaritásuk jeléül cseh politikusok – többek között a Cseh Kalózpárt, a Zöldek Pártja, a Polgármesterek és Függetlenek Pártja (STAN), az ellenzéki ANO mozgalom, valamint a Fiatal Szociáldemokraták képviselői – is megjelentek.

Zdeněk Hřib, Prága kalózpárti főpolgármestere, aki az egyhetes rendezvény védnökségét is elvállalta, a menet élén haladt. A prágai polgármesteri hivatalok épületein egy hete szivárványos zászlók lobognak.

A Prague Pride-ot idén is tucatnyi prágai diplomáciai képviselet biztosította támogatásáról.

A menetben is voltak diplomaták. Prága belvárosában a felvonulás miatt néhány órán át korlátozták a forgalmat. A Szent Vencel-szobornál és a felvonulás útvonalán néhány helyen keresztény aktivisták transzparensekkel tüntettek a melegek és a leszbikusok ellen, de ezúttal, a korábbi évektől eltérően, semmiféle ellenrendezvény nem volt.

Mint arról az Index is beszámolt, július 23-án, szombaton 27. alkalommal rendezték meg a Budapest Pride felvonulást. A több ezer főt számláló felvonulás békésen jutott el a Szabadság térre a Carl Lutz rakpart felől. Kora este a rosszra forduló időjárás miatt a beszédek után elkezdett oszlani a tömeg. A felvonulásról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Emellett összeszedtük azt is, hogyan indult el a mozgalom Magyarországon, és felidéztük az elmúlt évek legemlékezetesebb pillanatait. 

Rovatok