Index Vakbarát Hírportál

Csaknem két hete semmilyen életjelet nem adtak magukról a föld alatt rekedt mexikói bányászok

2022. augusztus 15., hétfő 16:48

Tizenkét napja nem adtak magukról életjelet a bányászok, akik egy észak-mexikói szénbánya egyik alagútjának beomlása után rekedtek a föld alatt. A hozzátartozók szerint a helyi hatóságok nem adnak megfelelő tájékoztatást a mentési munkálatokról.

Továbbra sem tudják felhozni a felszínre azt a tíz mexikói bányászt, aki augusztus 3-án került a föld alá, amikor beszakadt egy, Coahuila államban található szénbánya egyik alagútjának a fala, a víz pedig három aknát is elárasztott. A bajba jutottak közül eddig senkit sem találtak meg, a bányászok sem adtak magukról életjelet.

A mentést végző hatóságok egy speciális drónt is leengedtek a föld alá, amely azonban nem találta meg a bányában rekedt munkásokat. A BBC azt írja, hogy a drónt nem is lehetett olyan mélyre leirányítani, ahol a bányászok tartózkodtak az omlás idején.

Ahhoz, hogy a mentőegység bejusson az aknába, a víznek másfél méterig kellene lecsökkennie, jelenleg azonban húszméteres magasságban áll, mivel a beomlott szénbánya más tárnáiból folyamatosan szivárog a víz. A helyi kormányzó tájékoztatása szerint a szakemberek megpróbálják felkutatni a szivárgás forrását.

Helyi tudósítások szerint eddig kétszázmillió liter vizet szivattyúztak ki a mélyből.

A mentésben nagy akadályt jelent, hogy az óriási turbulencia és a vízben lévő hatalmas törmelékek miatt nem jók a látási viszonyok.

A föld alatt rekedt bányászok családtagjai sérelmezik, hogy nem kapnak semmilyen tájékoztatást hozzátartozóikról és a mentési munkálatok pontos körülményeiről.

Azt szeretnénk, ha a hatóságok elmondanák, mi történik jelenleg, és tájékoztatnának arról, azonosították-e már egyáltalán, hogy honnan és miért ömlik a tárnákba a víz

– panaszkodott az egyik családtag.

Rovatok