Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália korábbi miniszterelnöke teljes titokban öt minisztérium élére is kinevezte magát

2022. augusztus 16., kedd 13:18

Scott Morrison korábbi ausztrál miniszterelnök az egészségügyi, a pénzügyi, az ipari, a belügyi és a gazdasági minisztérium élére is kinevezte magát anélkül, hogy erről értesült volna a nyilvánosság.

Scott Morrison 2020 márciusa és 2021 májusa között lepte meg magát a kinevezésekkel, amelyek lehetővé tették, hogy bármilyen kérdésben az övé legyen a döntő szó, ha azt kívánja. A beiktatását a főkormányzó hajtotta végre, aki a minisztereket is szokta, a különbség csupán annyi volt, hogy egy kamera sem volt jelen. 

Mindez nem is került volna nyilvánosságra, ha nincs két újságíró, akik épp a Morrison-kormány járványkezeléséről írnak könyvet. A jelenlegi miniszterelnök, Anthony Albanese úgy kommentálta az esetet, hogy jogi tanácsokat kér a következmények meghatározásával kapcsolatban, valamint nyitott a reformokra is, amelyek megakadályoznák a jövőbeni hasonló eseteket. 

Scott Morrison jelenleg is parlamenti képviselő; egykori belügyminisztere felszólította a lemondásra. 

Ez teljesen elfogadhatatlan. Ha egy miniszterelnök így viselkedik, az aláás mindent, amit egy szövetségi kormánynak alkotmányos alapon képviselnie kellene

– vélekedett a belügyminiszter. Az egykori védelmi miniszter, pártjának a jelenlegi elnöke egyelőre nem ítélte el Scott Morrisont. 

Rovatok