Index Vakbarát Hírportál

A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbítja a korlátozásokat

2022. augusztus 16., kedd 06:30

A Heathrow repülőtér október 29-ig meghosszabbította a járatkorlátozásokat; a lépés célja a járattörlések és a poggyászkésések minimalizálása. Az intézkedést a nagy légitársaságok élesen bírálták, és sok család utazási tervét is keresztbe vághatja.

Mint korábban megírtuk, az Egyesült Királyság legnagyobb repülőtere nem tudta kiszolgálni az összes nyaralni vágyó utast, ezért korlátozásokat vezetett be a nyári csúcsidőszak kellős közepén, és naponta maximum százezer ember indulhat onnan útnak. Ez a korlátozás szeptember 11-ig volt eddig érvényben.

A Heathrow hétfőn közölte, hogy október 29-ig meghosszabbítja a korlátozást, ugyanis mielőtt az érvényben volt, hónapokig káosz uralkodott a repülőtéren: késtek és kimaradtak járatok, valamint a biztonsági ellenőrzés, a check-in és a poggyászfelvétel is lassabb volt. Voltak olyan időszakok, amikor a reptéri szolgáltatás színvonala elfogadhatatlan szintre süllyedt – számolt be a Sky News.

A Heathrow azt állítja, hogy a korlátozások júliusi bevezetése óta kevesebb az utolsó pillanatban történő törlés, pontosabbak a járatok és rövidebb a várakozási idő a csomagokra. A légitársaságok viszont úgy látják, a világ egyik legforgalmasabb repülőtere nem készült fel időben a koronavírus-járvány utáni forgalmasabb időszakra.

A problémák fő oka ugyanis a földi kiszolgálószemélyzet hiánya. A repülőterek és a légitársaságok – amelyek a koronavírus-járvány idején munkahelyeket szüntettek meg – nehezen tudtak személyzetet toborozni, az utazni vágyók száma viszont folyamatosan nő.

Londonban akkora a munkaerőhiány, hogy korábban a British Airwaysnek 650 járatot kellett törölnie Gatwickről és Heathrowról, ami 105 ezer utast érintett.

Rovatok