Index Vakbarát Hírportál

Bombatámadások és szándékos gyújtogatások Thaiföldön

2022. augusztus 17., szerda 09:03

Legalább 17 helyszínen történt bombatámadás és szándékos gyújtogatás szerdán Thaiföld déli részén. A hatóságok szerint az összehangolt támadásokban hét ember megsérült.

A támadások nem sokkal éjfél után történtek, amelyek során kisboltokat és egy benzinkutat is célba vettek, a történtekért hivatalosan még senki sem vállalta a felelősséget. A rendőrségi és katonai közlemények szerint legalább heten könnyebben megsérültek – írja a Reuters.

A malajziai határ mentén fekvő dél-thaiföldi tartományokban évtizedek óta felkelés zajlik, amelyben a thai kormány a zömében muszlim Pattani, Yala, Narathiwat tartományok és Songkhla egyes részeinek függetlenségét követelő árnyékcsoportokkal küzd.

A dél-thaiföldi erőszakot figyelő Deep South Watch csoport szerint 2004 óta több mint 7300 ember halt meg a konfliktusban. A 2013-ban indult béketárgyalások azonban többször is megszakadtak.

A mostani támadások azután történtek, hogy a thai kormány az év elején újra tárgyalásokat folytatott a legfőbb felkelő csoporttal, a Barisan Revolusi Nasionallal.

Április óta a mostani volt a legsúlyosabb támadássorozat az országrészben. A kormány és a legnagyobb szakadár csoport, a BRN áprilisban megállapodott az erőszakcselekmények leállításában a közelgő ramadánra tekintettel, ezután a béketárgyalások újraindultak a lázadók és Bangkok között. A kormány részéről akkor leszögezték: nyitottak a tárgyalásra az összes szeparatista milíciával.

A buddhista többségű Thaiföldön csupán ebben a három tartományban laknak zömmel muszlimok.

Rovatok