Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea újabb cirkálórakétákat lőtt ki

2022. augusztus 17., szerda 08:58

A kilövések egy nappal azután történtek, hogy Szöul és Washington négynapos, előzetes közös hadgyakorlatba kezdett a jövő heti éles bevetési gyakorlat előkészítéseként.

Észak-Korea két cirkálórakétát lőtt ki szerdán kora reggel a nyugati partvidéken fekvő Oncson város közeléből – közölte egy dél-koreai katonai forrás. A forrás hozzátette, hogy a dél-koreai és az amerikai katonai hatóságok elemzik a rakéták repülésének részleteit, köztük a hatótávolságot.

A kilövések egy nappal azután történtek, hogy Szöul és Washington négynapos előzetes közös hadgyakorlatot kezdett az augusztus 22. és szeptember 1. között zajló Ulchi Freedom Shield elnevezésű éles bevetési gyakorlat előkészítéseként.

A két szövetséges az elmúlt években a Covid–19 miatt és az Észak-Koreával szembeni feszültség csillapítása érdekében csökkentette a közös hadgyakorlatok számát, mert Phenjan inváziós próbáknak nevezte a gyakorlatokat.

A Pentagon kedden közölte, hogy az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán múlt héten Hawaii partjainál ballisztikus rakétavédelmi gyakorlaton vett részt. 2017 óta ez volt az első ilyen gyakorlat, miközben a Szöul és Tokió közötti kapcsolatok évek óta mélyponton vannak.

Míg Phenjan két hónapja nem hajtott végre rakétakísérletet, hónapokig küzdött a koronavírus-járvány ellen, mielőtt a múlt héten győzelmet hirdetett fölötte. Észak-Korea külön közleményben tette közzé, hogy vezetőjének, Kim Dzsongunnak a testvére a határ közelében talált dél-koreai propagandaröplapokat tette felelőssé a koronavírus kitöréséért, és „halálos megtorlással” fenyegette Szöult – írja a Reuters.  

Rovatok