Index Vakbarát Hírportál

Magas rangú vatikáni vezető keveredett szexuális zaklatási ügybe

2022. augusztus 17., szerda 09:34

Egy, a kanadai bíróságon nyilvánosságra hozott dokumentum szerint Marc Ouelletet, a vatikáni bíborost szexuális zaklatással vádolják egy több mint 100 ember által indított csoportos perben – írja a Reuters.

A bírósági dokumentum és az Arsenault Dufresne Wee cég által kiadott sajtóközlemény szerint a perben több mint  százan, köztük kiskorúak is érintettek, akiket állítólag 1940-től kezdve szexuálisan zaklattak a québeci egyházmegyében dolgozó papok és alkalmazottak. A csoportos keresetben 88 papot és alkalmazottat vádoltak meg.

A lap beszámolója szerint a Québeci Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott beadványban egy névtelen panaszos például azt állítja, hogy Ouellet illetlenül megérintette őt, többek között úgy, hogy megdörzsölte a vállát és a hátát, és olyan megjegyzéseket tett, amelyektől kényelmetlenül érezte magát.

A dokumentum szerint ezek az interakciók 2008 és 2010 között zajlottak le, amikor Ouellet a québeci főegyházmegye érseke és az egyházmegye vezetője volt, az akkor 23 éves névtelen panaszos pedig gyakornokként dolgozott vele.

A bíboros jelenleg a Vatikán nagyhatalmú Püspöki Kongregációjának vezetője, amely tanácsot ad a pápának arról, hogy mely papokat kell püspökké kinevezni. Számos szakértő úgy véli, akár ő is lehet Ferenc pápa utódja. 

A Marc Ouellet elleni névtelen panaszt 2021-ben közvetlenül a Vatikánhoz nyújtották be, amelyet Jacques Servais paphoz, az ügy kivizsgálásával megbízott teológushoz rendeltek; a nő szerint az ügyében még nem született döntés.

A csoportos keresetet nem zárták le, folytatását májusban engedélyezték. Az Arsenault szerint a nyilvánosságra hozott dokumentum miatt várhatóan emelkedni fog a perben érintettek száma.

Rovatok