Index Vakbarát Hírportál

Kínában mesterségesen próbálják előidézni az esőt

2022. augusztus 17., szerda 22:01

Kínában hőhullám pusztít, és az aszály is nagy, ezért a kínai hatóságok mesterséges módon próbálják előidézni az esőt Közép- és Délnyugat-Kína egyes részein.

A Jangce folyó vízállása negatív rekordot döntött, egyes szakaszokon a megszokott csapadékmennyiség fele esett csak. A hatóságok közlése szerint a vízenergia-tározók akár a felére is csökkenhetnek. Az áramszolgáltatókat azonban megnövekedett nyomás alá helyezi a légkondicionáló berendezések iránti megnőtt kereslet – írja a BBC

Annak érdekében, hogy felvegyék a harcot az aszállyal és a vízhiánnyal, számos tartományban lőttek fel vegyi anyagokat szállító rakétákat az égbe. Ezen erőfeszítéseket azonban jelentősen gátolja, hogy nincs felhőzet az égen.

Szecsuánban és a szomszédos tartományokban a 40 Celsius-fokot is meghaladta a hőmérséklet, ennek ellenére a hatóságok arra kérték a kormányhivatalokat, hogy a légkondicionáló berendezéseket legfeljebb 26 fokra állítsák, a munkavállalóknak pedig a lépcsőt kellene használniuk a lift helyett. 

A helyi média jelentése szerint a több mint ötmillió főt számláló Dazhou városában háromórás áramkimaradások is voltak. A tartománybeli gyáraknak le kellett csökkenteniük a termelést, de akár teljesen le is kellett állítaniuk a munkát annak érdekében, hogy a háztartások áramellátása biztosítva legyen. 

Rovatok