Index Vakbarát Hírportál

A palesztin elnök holokauszttal vádolta Izraelt, aztán visszakozott

2022. augusztus 17., szerda 11:52

A holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát Mahmúd Abbász palesztin elnök Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott berlini sajtótájékoztatóján. Abbász később módosította kijelentését.

Abbász az AP-hírügynökség tudósítójának azon kérdésére reagált, hogy palesztin vezetőként bocsánatot kér-e Izraeltől azért a palesztin terrortámadásért, amelyet ötven éve, 1972-ben a müncheni nyári olimpián az izraeli csapat ellen követtek el.

A Palesztin Hatóság vezetője nem tért ki a német földön izraeliek ellen a második világháború vége óta elkövetett egyik legsúlyosabb bűncselekményre – amelyben 11 izraeli vesztette életét –, helyette a palesztinokkal szembeni izraeli politikát ostorozta.

Mint mondta, ha valaki fel akarja hánytorgatni a múltat, akkor azt is tudomásul kell vennie, hogy Izrael az utóbbi évtizedekben a palesztin területeken ötven helyszínen mészárolt le palesztinokat.

Ez ötven mészárlás, ötven holokauszt

– jelentette ki Abbász.

Olaf Scholz nem reagált azonnal

Steffen Hebestreit német kormányszóvivő a palesztin vezető válasza után bejelentette, hogy véget ért a tájékoztató, Olaf Scholz így nem reagált azonnal vendége kijelentésére. Röviddel a rendezvény után azonban pótolta ezt, a Bild című lapnak azt mondta, hogy „a németek számára tűrhetetlen és elfogadhatatlan a holokauszt bármiféle relativizálása”.

Scholz a feszült hangulatú tájékoztató egy másik pontján rögtön elutasította Abbász azon kijelentését, amely ugyancsak Izrael palesztinokhoz fűződő viszonyára vonatkozott. Utóbbi azt mondta, hogy Izrael „apartheidrendszert” épített fel az ő népének elnyomására, mire a német kancellár kijelentette, hogy nem fogadja el ezt a minősítést, és nem tartja megfelelőnek az apartheid kifejezést a helyzet leírására – számolt be az MTI.

Bírálták Scholz kijelentését

Azonban a német kancellárt így is számos bírálat érte, amiért csak az apartheid kifejezés használata miatt tiltakozott azonnal, a palesztinokkal szembeni izraeli politikát a holokauszthoz hasonlító megjegyzéshez pedig nem fűzött rögtön kommentárt.

Scholz rosszul kezelte a helyzetet többek között a legnagyobb ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Friedrich Merz szerint. A politikus Twitter-oldalán azt írta, hogy a kancellárnak „világosan és egyértelműen ellent kellett volna mondania a palesztin elnöknek, és meg kellett volna kérnie, hogy távozzon hivatalából”. 

Olaf Scholz szerda reggel egy Twitter-bejegyzésben megerősítette álláspontját, mint írta, mélységesen felháborítja Mahmúd Abbász kijelentése, és elítél a holokauszt tagadására irányuló minden kísérletet.

Közben Abbász módosította kijelentését

Mahmúd Abbász palesztin elnök a nagy nemzetközi felháborodás hatására módosította azon kijelentését, amelyben előző esti berlini sajtóértekezletén a holokauszthoz hasonlította Izrael palesztinokkal szembeni politikáját.

Módosító közleményében hangsúlyozta, hogy

a holokauszt az emberiség modern kori történelmének legszörnyűbb bűne.

Hozzátette, hogy nem állt szándékában tagadni a múlt században a náci Németország és kollaboránsai által elkövetett népirtás egyediségét, és hogy azt határozottan el kell ítélni.

A közlemény szerint „a bűncselekmények, amelyekről beszélt, a „Nakba” óta az izraeli erők által a palesztin nép ellen elkövetett tömeggyilkosságok, ezek olyan bűncselekmények, amelyek sorozatát a mai napig nem sikerült megállítani”.

A „Nakba”, vagyis a katasztrófa kifejezéssel a palesztinok az Izrael kikiáltását követő, a zsidó állam számára sikeres függetlenségi háborút jelölik, amelynek hatására akkor több százezer palesztin menekült el földjéről, mára több mint ötmilliós népességgé gyarapodva a világ különböző tájain.

Rovatok