Index Vakbarát Hírportál

Erdőtűzbe futott vonatról ugráltak le a bepánikolt utasok

2022. augusztus 17., szerda 11:44

A mozdonyvezető éppen a vonatot tolatva próbálta kimenekíteni a veszélyből, amikor a pánikba esett utasok betörték az ablakokat, hogy elmenekülhessenek.

Több mint 20 utas szenvedett égési sérüléseket, közülük hárman súlyosan, miután kiugrottak egy vonatból, amikor az belefutott egy erdőtüzes szakaszba az északkelet-spanyolországi Castellón közelében. A Valencia keleti tartományában található Saguntóból Zaragozába tartó vonat megállt, miközben a mozdonyvezető, látva, hogy a tűz miatt túl veszélyes továbbhaladni, a vonat visszafordítására készült.

Több utas, attól tartva, hogy a vonat a tűz martalékává válik, pánikba esett, és az ablakok betörése után menekülőre fogta a dolgot. A legsúlyosabb égési sérüléseket szenvedett utasok közül kettőt helikopterrel evakuáltak, míg másokat, köztük egy 10 év körüli kislányt, a közeli kórházakba vittek.

A vonat, fedélzetén 48 utassal, megállt, és mielőtt a mozdonyvezetőnek sikerült volna kitolatnia a tűz elől, több utas betörte az ablakokat, és a sínekre menekült. „Miután látták, hogy tűz veszi körbe őket, visszaszálltak a vonatra, és többen közülük égési sérüléseket szenvedtek” – mondta a spanyol Renfe vasúttársaság szóvivője. Ximo Puig valenciai elnök elmondta, hogy több mint ezer embert evakuáltak otthonából, mivel az erős szél felszította a lángokat Bejísben, hozzátéve, hogy két tűzoltó is égési sérüléseket szenvedett.

Valencia a legújabb régió, ahol súlyos erdőtüzek pusztítottak a Spanyolországban elhúzódó hőhullám során, amelynek következtében több tízezer hektárnyi erdő pusztult el.

A Bejís-tűz már 800 hektárt emésztett fel, míg a tartomány más részén, Vall d’Ebo tartományban egy tűzvész továbbra is ellenőrzés nélkül ég, miután 11 ezer hektárnyi erdőt pusztított el – írja a Guardian.  

Rovatok