Index Vakbarát Hírportál

Több mint harminc évre börtönbe megy a kisgyermekes anya, mert twitterezett

2022. augusztus 17., szerda 09:53

Harmincnégy év börtönbüntetésre ítéltek egy szaúd-arábiai nőt amiatt, hogy twitterezik.

A Leeds Egyetem 34 éves szaúdi hallgatója 34 év börtönbüntetést kapott azért, mert rendelkezett Twitter-fiókkal, illetve amiatt, mert azzal a szaúdi királyságot kritizáló felhasználókat követett, és olykor megosztotta a tartalmaikat – írja a Guardian

A PhD-tanulmányokat folytató kisgyermekes anyát azt követően állították bíróság elé, miután 2020 decemberében haza utazott Szaúd-Arábiába. Azt tervezte, hogy férjével és két gyerekükkel visszatér az Egyesült Királyságba, azonban a hatóságok beidézték, kihallgatták, majd bíróság elé állították.

A lap beszámolója szerint ez az eset újabb példája annak, hogy a szaúdi koronaherceg Mohammed bin Salman ezúttal a Twitter-felhasználókat vette célba, miközben a szaúdi állami befektetési alapon keresztül közvetve jelentős részesedése van az amerikai közösségi médiában.

Salma al-Shehabot eredetileg három év börtönbüntetésre ítélték egy olyan internetes weboldal használatának „bűntettéért”, melyet „közzavargások előidézésére, valamint a polgári és nemzetbiztonság destabilizálására” használt. A fellebbviteli bíróság azonban hétfőn meghozta az új ítéletet, amely 34 év börtönbüntetéssel és 34 év utazási tilalommal sújtotta a nőt. 

A bírósági feljegyzések szerint az új vádak között szerepel az is, hogy a Twitter-felhasználók követésével és tartalmaik megosztásával Shehab „segítette azokat, akik nyilvános zavargások előidézésére és a polgári és a nemzetbiztonság destabilizálására törekednek”.

A 34 éves nő több mint kétezer követővel rendelkezett a Twitteren, ahol olyan, száműzetésben élő szaúdi disszidensek bejegyzéseit osztotta meg, amelyekben a királyságban élő politikai foglyok szabadon bocsátására szólítottak fel. 

Az Emberi Jogok Európai Szervezete elítélte a Shehab ellen meghozott ítéletet, amely, úgy vélik, a leghosszabb börtönbüntetés, amelyet valaha is kiszabtak egy aktivistára. Megjegyezték, hogy sok női aktivistát tisztességtelen tárgyalásoknak vetnek alá, amelyek önkényes ítéletekhez vezettek, és „súlyos kínzásnak” vetették alá, beleértve a szexuális zaklatást is.

Rovatok