Index Vakbarát Hírportál

Kritikus a helyzet Ukrajnában, evakuálásra készülnek az atomerőműnél

2022. augusztus 18., csütörtök 19:15

A hetek óta tartó bombázásokért a zaporizzsjai atomerőműnél az ukránok és az oroszok egymást hibáztatják, egyben viszont egyetértenek: ha az erőmű körüli akciók nem csillapodnak, a következmények katasztrofálisak lehetnek.

Egyre kilátástalanabb a helyzet Európa legnagyobb atomerőművénél, amelyet Oroszország még márciusban foglalt el. Azóta többször is felszólították őket, hogy adják vissza az ukránoknak a terület irányítását a veszélyek miatt, erre azonban azóta sem került sor.

A helyzet drámaian megváltozott, amikor az oroszok augusztus 5-én megkezdték az erőmű ágyúzását

– nyilatkozta a BBC-nek Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter, aki hozzátette: napról napra egyre kritikusabb az erőmű állapota, ezért gyakorlatokon próbálják el, mi a teendő akkor, ha radioaktív szennyeződés miatt ki kell üríteni az erőművet.

Az elmúlt két hétben egyre több a bombázás a térségben, amiért a felek egymást hibáztatják. Legutóbb a NATO szólította fel az orosz erőket, hogy engedjék be az ENSZ ellenőreit az erőműbe, azzal az indokkal, hogy komoly veszélyt jelent Ukrajnára és a szomszédos országokra az erőmű elfoglalása.

Az orosz szakértők ezzel szemben másképp látják a helyzetet, és úgy vélik, hogy Kijev felelőtlen viselkedése Csernobilhoz vagy Fukusimához hasonlítható katasztrófát idézhet elő – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Az orosz minisztérium szerint a ZNPP tartalék dízelgenerátorainak és mobil szivattyúinak meghibásodása esetén a vészhelyzet a mag túlmelegedéséhez és következésképpen Európa legnagyobb atomerőműve reaktorblokkjainak megsemmisüléséhez vezetne, ami radioaktív anyagok légkörbe jutásával és több száz kilométeres terjedésével járna. Egy esetleges baleset esetén a radioaktív anyagok elboríthatják Lengyelországot, Németországot és Szlovákiát, valamennyi sugárzás pedig Magyarországot is érné. 

Egy ilyen vészhelyzet a lakosság tömeges elvándorlását eredményezné, és katasztrofálisabb következményekkel járhatna, mint az Európát sújtó energiaválság 

– mondta Igor Kirillov orosz altábornagy.

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk vele, mi történne a Földön, hogyha kitörne az atomháború, erről ide kattintva tud olvasni.

(Borítókép: Madeleine Kelly / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok