Index Vakbarát Hírportál

Közlekedési káosz várható Nagy-Britanniában a vasutassztrájk miatt

2022. augusztus 18., csütörtök 11:55

Nagy-Britanniában csütörtöktől a vasút, a metró és a busztársaságok több tízezer munkavállalója lép sztrájkba a bérek, a munkahelyek és a munkakörülmények miatt régóta tartó vita miatt. A vasúti járatok száma csütörtöktől szombatig drasztikusan csökken, a vonatoknak csak mintegy ötöde közlekedik, és a vonalak fele zárva lesz.

Csütörtökön az Egyesült Királyság vasúti hálózata nem áll le teljesen, de a legtöbb vonatot Angliában, Walesben és Skóciában törölni fogják, és várhatóan a vonatjáratoknak csak egyötöde fog közlekedni.

A vasúti ágazatban dolgozó tagjaink bére már harmadik vagy negyedik éve be van fagyasztva. Eközben az élelmiszer- és üzemanyagszámlák egyre magasabbak, és a konzervatívok által okozott életszínvonal-válság miatt a dolgozó emberek egyre szegényebbek lesznek. Elég volt − ez így nem mehet tovább

− nyilatkozta Manuel Cortes, a közlekedési dolgozók egyik szakszervezetének, a TSSA-nak a főtitkára. 

Grant Shapps közlekedési miniszter elítélte az újabb sztrájkokat, mondván, hogy a szakszervezetek „pokolian elszántak” arra, hogy minél több „szenvedést okozzanak” az embereknek.

Nem helyes, hogy az országot fogva tartják az olyan elavult munkarendek védelmére törekvő szakszervezeti vezetők, melyeknek nincs helyük a 21. században

− írta a Twitteren. 

Az RMT-szakszervezet sztrájkjában csütörtökön várhatóan mintegy 45 ezer közlekedési dolgozó − köztük a vasúthálózat létfontosságú jelző- és vonatszemélyzete − teszi le a munkát. A vasúti takarítók és az állomásőrök sem fognak dolgozni − írja élő tudósításában az Independent.

Csütörtökön a londoni metró, a buszok és a magasvasút járnak, de péntektől ezek dolgozói is sztrájkolni fognak. 

(Borítókép: A sztrájk miatt lezárt londoni Kings's Cross pályaudvar 2022. július 27-én. Fotó: Carlos Jasso / Afp)

Rovatok