Index Vakbarát Hírportál

Dánia hadihajók beszerzésébe kezd

2022. augusztus 19., péntek 11:57

Negyvenmilliárd dán koronás (5,47 milliárd dollár) beruházást fordítanak új hadihajók beszerzésére – jelentette be Dánia.

A beruházás a tengeri biztonságot hivatott növelni, amely az ukrajnai orosz háború következtében ingott meg. Dánia NATO-tagország, és mint ilyen, a GDP két százalékát kell védelmi kiadásokra költenie – az ország ennek igyekszik megfelelni. 

A vásárlásokat a következő húsz-huszonöt évben esedékes beruházások keretein belül tervezi végrehajtani a védelmi minisztérium. Dánia kormányának célja az ország hadihajóinak a fejlesztése, ezért felhívást intéztek az ország tengerészeti iparához. Erre azért van szükség, mert a beruházások egyes részei hosszú időbe telnek, ezért kéri a hajóipar segítségét – írja a Reuters.    

Oroszország Ukrajna elleni támadása és az új európai biztonsági helyzet miatt fontosabb, mint valaha, hogy Dánia képes legyen megvédeni magát. A tengeri ellátás biztonsága ebben döntő szerepet játszik

– mondta Morten Bodskov védelmi miniszter közleményében. 

Dánia ígéretet tett arra, hogy 2033-ra fokozatosan addig növeli a védelmi kiadásait, amíg eléri a GDP-nek a két százalékát: ez NATO-tagként a kötelezettsége is. 

Rovatok