Index Vakbarát Hírportál

Öregecske az amerikai szuperrakéta, de Hirosima hússzorosát tudja

2022. augusztus 19., péntek 07:18 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok hadgyakorlata a szakértő szerint válasz volt az oroszok és a kínaiak közelmúltban tartott hadgyakorlatára. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense elmondta, az oroszok a háború kitörése után próbálták ki a legújabb RSZ-28 Szarmat típusú földrészközi rakétájukat, ami egy jóval nagyobb fegyver, mint az amerikaiak most letesztelt ballisztikus rakétája.

Az Egyesült Államok kedden számolt be arról, hogy letesztelték a Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétákat, melyet korábban az oroszukrán konfliktus és a pekingi hadgyakorlatok miatt halasztottak el. 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint a bombák régi fegyvernek számítanak, ugyanis az LGM30G Minuteman III-ast még az 1970-es években állította hadrendbe az amerikai haderő és azóta már jó néhány korszerűsítésen is átesett. Hozzátette: a hivatalos adatok szerint négyszáz darab áll rendelkezésre belőle jelenleg. Azonban a rakéták átlagéletkora 50 év, ami miatt időről időre szükség van arra, hogy megnézzék, működik-e a rendszer – fogalmazott Kaiser Ferenc. 

Az NKE tanára az Infostartnak azt is elmondta, hogy a legutóbb végrehajtott kísérlet igazából egy próbalövészet volt, és azért kapott nagy figyelmet, mert a közelmúltban Kína és Oroszország is hasonló teszteket hajtott végre. Az oroszok például az ukrajnai háború kitörése után próbálták ki a legújabb RSZ28 Szarmat típusú földrészközi rakétájukat, ami egy jóval nagyobb fegyver, mint az amerikaiak most letesztelt ballisztikus rakétája. A docens kiemelte, úgy gondolja, hogy az oroszok hamarosan visszatérnek ahhoz, hogy akár több, külön célra irányítható robbanótöltetet hordozzanak a rakéták. 

Egy hirosimai bomba hússzorosával ér fel

Ugyan a Szarmat esetében nem ismertek a pontos paraméterek, a becslések szerint a súlya meghaladja a 200 tonnát, amihez képest az Egyesült Államok Minuteman III-ja pehelysúlyú, 36 tonnás szerkezet – mondta Kaiser, hozzátéve: az amerikai rakéta hatótávolsága a 9500 és 10 ezer közötti, míg az orosz RSZ28-as akár 18 ezer kilométerre is képes elrepülni. 

Mivel a kínaiak és az oroszok is teszteltek a közelmúltban interkontinentális ballisztikus rakétákat, az amerikaiaknak is meg kellett mutatniuk, hogy nekik is vannak ilyen eszközeik

– véli a szakértő, aki kihangsúlyozta, hogy a Minuteman III-as rakéta mindenben megfelel a korábbi fegyverkorlátozási megállapodásnak és képes egy 300 kilotonnás robbanófej hordozására, tehát egy 12-15 kilotonnás hirosimai bomba hússzorosával ér fel. Mint mondta, a korábban használt MX5 Peacekeeper rakétáik nem igazodtak a leszerelési egyezmények rendelkezéseihez. 

(Borítókép: Egy LGM 30G Minuteman III rakéta 2000 februárjában. Fotó: HUM Images/Universal Images Group/Getty Images)

Rovatok