Index Vakbarát Hírportál

A német lakosság hetven százaléka spórol az energiával

2022. augusztus 19., péntek 10:21

Németországban az árak emelkedése miatt egyre többen kezdenek spórolásba, a legtöbben pedig az energiafogyasztásukat fogják vissza – állítja egy pénteken ismertetett felmérés.

Az ARD országos közszolgálati televízió megbízásából készített felmérés szerint a német lakosság hetven százaléka arra törekszik, hogy kevesebb energiát fogyasszon. A spórolás második legfontosabb lépcsőfoka a szórakozás. Így minden második német kevesebbet jár étterembe, bárokba vagy moziba – írja az MTI. 

A németek csaknem fele a mindennapi bevásárlás alkalmával is takarékoskodni próbál, 47 százalékuk költ kevesebbet a boltokban. Ugyancsak kiemelkedő, 43 százalék azoknak az aránya, akik az áremelkedés miatt kevesebbet vagy egyáltalán nem utaznak.

A spórolás leginkább az alacsony jövedelmű háztartásoknál figyelhető meg. Ebben a csoportban az emberek 72 százaléka takarékoskodik az energiával, 67 százalék költ kevesebbet szórakozásra, 66 százalék költ kevesebbet az üzletekben, és 59 százalék jár ritkábban nyaralni, mint az év elején felerősödött áremelkedési hullám előtt.

A havi 1500–3500 euróval rendelkezők, vagyis közepes jövedelműek körében alacsonyabbak ezek a számok, így például a mindennapi bevásárláson 67 százalék helyett 49 százalék igyekszik spórolni. A havi 3500 eurónál nagyobb elkölthető jövedelemmel rendelkező háztartásokban 37 százalék ez az arány – mutatták ki az ARD DeutschlandTrend című kutatássorozatának új mérésével.

Rovatok