Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott: az oroszok az atomerőmű turbinacsarnokában tárolhatják nehézfegyvereiket

2022. augusztus 19., péntek 11:42

Egy új videófelvétel egyértelmű bizonyítékként szolgál arra a feltételezésre, amely szerint az oroszok katonai járműveket és fegyvereket tárolnak a zaporizzsjai atomerőmű egyik turbinacsarnokában – írja a CNN.

Az említett videó csütörtökön került ki a világhálóra, a hitelességét a CNN erősítette meg, miután geolokalizálta a felvételt. A videó készítésének időpontja nem világos. A felvételen egy olyan turbinaterem szerepel, amely a délkeleti Enerhodar városában található atomerőmű nyugati oldalán helyezkedik el. Az említett oldalon hat turbinaterem található, minden turbinacsarnok egy nagy épülethez kapcsolódik, amely egy-egy atomreaktornak ad otthont. 

A felvételen látható, szabvány orosz katonai teherautónak tűnő járművek az épület nyugati szélén parkolnak, alig több mint 130 méterre a reaktortól. 

A videón legalább öt járművet lehet felfedezni, amelyek közül az egyiket ráadásul a háborút támogató „Z” szimbólummal látták el. A járművek közelében két sátorszerű építmény és több raklap is látható, a videó alapján azonban nem állapítható meg, hogy ezek az orosz hadsereg felszereléséhez tartoznak-e. Moszkva korábban azt állította, hogy csak azokat a katonai felszereléseket tartják az erőműben, amelyek az őrzési feladathoz nélkülözhetetlenek. 

A műholdfelvételek „azt mutatják, hogy fegyverek, különösen nehézfegyverek, nincsenek elhelyezve ennek az erőműnek a területén” – tagadta korábban a CNN által is hozott információkat az orosz védelmi minisztérium.

Ukrajna többször is megvádolta Oroszországot, mondván, hogy nehézfegyverzet tárolására használják a komplexumot, amely tökéletes fedezéket nyújt nekik a támadások indításához. Ukrajna ugyanis az erőmű egyik reaktorának eltalálása nélkül nem tudja viszonozni a támadást, és ezzel ők is tisztában vannak. Oroszország ugyanakkor azt állítja, az ukrán csapatok azért lövik az erőművet, mert atomkatasztrófát akarnak okozni. 

Oroszország tizennégy „nehéz katonai felszelelést” tárol az „első erőműegységben” és „hat járművet” a „második gépházban” – közölte hétfőn az ukrán állami atomenergia-vállalat elnöke, Petro Kotin. 

(Borítókép: Andrey Borodulin / AFP)

Rovatok