Index Vakbarát Hírportál

30 milliárd forintot érő, lefoglalt orosz szuperjachtot árvereznek el

2022. augusztus 20., szombat 18:51

Az Axioma jachtot márciusban foglalták le Gibraltáron, miután az amerikai JP Morgan bank azt állította, hogy Dmitrij Pumpjanszkij tulajdonos nem fizette ki a 17 millió fontos (8,16 milliárd forint) kölcsönt.

Egy 63 millió font (30,24 milliárd forint) értékű orosz szuperjacht kerül kalapács alá, miután tulajdonosát szankciókkal sújtották. A 72,5 méteres hajót kedden árverezik el, és mivel csak egy napig szerepel a listán, várhatóan a becsült értékénél kevesebbet kérnek érte.

A monstrumhajó hat kabinban 12 személyt tud elszállásolni. A jachton úszómedence, jakuzzi, spa, 3D-s mozi, jet-ski és búvárfelszerelés is található, valamint 20 főnyi személyzetnek van hely. Ez az első lefoglalt luxushajó, amelyet az után adnak el, hogy Moszkva februárban kezdődött ukrajnai inváziója óta korlátozásokat vezettek be az orosz pénzemberekre.

Az Axiomát heti 223 millióért lehetett kibérelni 

Az Axioma eladásából származó pénz várhatóan a JP Morganhez kerül, miután a gibraltári bíróság elárverezte azt. A hajó Pumpjanszkij tulajdonában volt, és eredetileg Red Square-nek hívták, amikor 2013-ban megépítették. Milliomosok számára heti 465 000 fontért (223 millió forintért) volt bérelhető a jacht az egyéb költségek mellett.

Egyes kormányok, köztük a brit kormány is felszólított arra, hogy a lefoglalt vagyonból származó bevételt az ukrán menekültek megsegítésére fordítsák.

Pumpjanszkij tulajdonosa és elnöke egy acélcsöveket gyártó cégnek, amely a Gazprom orosz állami energetikai vállalat beszállítója. Az 58 éves, becslések szerint 1,84 milliárd fontos (883 milliárd forintos) vagyonnal rendelkező férfit az Egyesült Királyság, az Európai Unió és az Egyesült Királyság is szankciókkal sújtotta – írja a BBC

Rovatok