Index Vakbarát Hírportál

A szlovák miniszterelnök szerint egyetlen megoldás maradt a koalíciós válság rendezésére

2022. augusztus 21., vasárnap 13:19

Eduard Heger szlovák miniszterelnök szerint az SaS pártnak vissza kellene vonnia az ultimátumát, a koalíciós partnereknek pedig új együttműködést kellene kötniük.

Mélyül a szlovák kormányválság. Eduard Heger szlovák miniszterelnök a koalíciós pártok szombati tárgyalását követően közölte: a pártja és két szövetségese szerint a koalíciós válság akkor érhet véget, ha

az SaS visszalép ultimátumától, és új együttműködési feltételekben egyeznek meg egymással a felek.

Az SaS a gazdasági ügyekért felelős jelenlegi miniszter, Richard Sulík pártja. A tárcavezető korábban sikeresen taktikázva már elérte, hogy a korábbi miniszterelnök, Igor Matovič lemondjon, ugyanakkor nem ment messzire, mivel a pénzügyi tárcát kapta meg, kódolva ezzel a további feszültségeket a kormány működésébe. 

Heger szerint öt javaslatot terjesztettek a partner elé a koalíciós szerződés megváltoztatására. Az ajánlások a következők:

„A koalíció három pártja, az OĽaNO, a Za ľudí és a Sme rodina egyetért abban, hogy az egyetlen megoldás a koalíciós válságra az, hogy az SaS visszalép ultimátumától, a pártok pedig új együttműködési feltételekről állapodnak meg. Úgy gondolom, hogy ez igazságos ajánlat” – közölte a szlovák miniszterelnök.

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter úgy látja, az OĽaNO javaslatai a kisebb koalíciós partnernek kedveznek, és ha az SaS nem reagál pozitívan, akkor érdekelné őt, hogy Richard Sulík valójában miért is akar kilépni a kormányból. Budaj véleménye szerint a gazdasági miniszter el akar menekülni a felelősségvállalás elől – írja a Paraméter.

Eduard Heger azt is kezdeményezte, hogy hozzanak létre intézkedési tervet az emberek megsegítésére az energiaválság idején, valamint osszák el újra a minisztériumokat is.

Népszavazással menesztenék a szlovák kormányt

Az Index korábban beszámolt róla, hogy összegyűlt a szükséges mennyiségű aláírás az Eduard Heger vezette szlovák kormány menesztését célzó népszavazás kezdeményezéséhez. A referendum az alkotmány bizonyos részeinek módosítását is érintené.

A szlovák jogszabályok szerint népszavazás kiírásához 350 ezer támogató aláírásra van szükség, az államfő írja ki a petíciós ívek kézbesítését követően, legfeljebb 30 napon belül. Az aláírásgyűjtést a legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány kezdeményezte, és több más ellenzéki párt is támogatásáról biztosította. 

Végül mintegy 400 ezer aláírás gyűlt össze a petícióhoz.

Az összegyűlt aláírásokat augusztus 24-én adják át az államfőnek, akinek ennek alapján még szeptember vége előtt döntenie kell a népszavazás kiírásáról. Az időpont azért lényeges, mivel így a referendumot egy időpontban lehetne megtartani az október 29-ére kiírt helyhatósági és megyei választásokkal.

Ez a forgatókönyv jelentősen növelné annak az esélyét, hogy a népszavazáson elégséges számú szavazópolgár vegyen részt, így a referendum érvényes legyen. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint egy népszavazás akkor érvényes, ha azon a szavazásra jogosultak legalább fele részt vesz.

Rovatok