Index Vakbarát Hírportál

Diplomáciai feszültséget okozhat Németország és Lengyelország között a halpusztulás ügye?

2022. augusztus 21., vasárnap 14:25

Az Odera folyóból már több tonna haltetemet emeltek ki.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, tömeges halpusztulás történt nemrég Lengyelországban, az ország második leghosszabb folyójának számító Oderában, amelyből több tonna haltetemet halásztak ki a hatóságok.

A folyó németországi szakaszán 36, míg a lengyelországin 100 tonna haltetem került elő. Przemysław Daca, a lengyel vízügyi hatóság elnöke akkor ökológiai katasztrófának nevezte a tömeges halpusztulást, melynek kiváltó oka mindeddig ismeretlen.

Az Infostart beszámolója szerint az ellenzék Lengyelországban a kormányt bírálja, amiért elmaradtak a szükséges intézkedések, kormányzati körökben pedig már a német hatóságok felelősségét firtató hangok is megjelentek.

Steffi Lemke német környezetvédelmi miniszter viszont Lengyelországot vádolja az időben történő kommunikáció hiánya miatt. Lengyel partnere, Anna Moskwa azóta arról is beszélt, hogy cseh, brit és holland laboratóriumoknak is küldtek vízmintákat az Odera folyóból.

Egyes német források szerint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a napokban felmentette a lengyel vízügyi hivatal, valamint a környezetvédelmi hatóság vezetőjét is. A vád mindkettejükkel szemben az volt, hogy jóval később tették meg azokat a lépéseket, amik a katasztrófa elhárítását, valamint a lakossági tájékoztatást célozták volna.

Ennél azonban komolyabb következményei is lehetnek a halpusztulásnak német értékelések szerint: az ugyanis komoly feszültséget okozhat a két ország közötti együttműködésben.

Bár a német és a lengyel környezetvédelmi miniszter találkozott egymással a közelmúltban, és mindketten a kialakult helyzet javítására tettek ígéretet, érdemi lépés egyelőre nem történt.

Donald Tusk, a lengyel ellenzéki Polgári Platform tömörülés vezetője mindeközben a Morawiecki-kormányt bírálta Varsóban. A politikus ráadásul a német laboratóriumi vizsgálati eredményekre hivatkozott, amelyek higanyt mutattak ki.

A lengyel kormány és a kormányközeli média ugyanakkor Tuskkal szemben azzal a bírálattal élt, hogy csak politikai célokra használja fel a kialakult környezetvédelmi katasztrófát. Szintén elhangzott az a vád, hogy Donald Tusk német érdekeket is szolgál.

A német környezetvédelmi miniszter egy interjúban pedig azért bírálta a lengyel hatóságokat, mert jelentősen késett a szükséges tájékoztatás. Steffi Lemke álláspontja szerint a német hatóságok túl későn kaptak tájékoztatást a Lengyelországból kiinduló katasztrófáról, ami számottevő időveszteséghez vezetett a károk lehetséges mérséklésében, továbbá a valódi okok felderítésében.

Rovatok