Index Vakbarát Hírportál

Japán olyan nagy hatótávolságú rakétákat telepíthet, amelyek Kína partvidékét is elérhetik

2022. augusztus 21., vasárnap 10:58

Japán ezer nagy hatótávolságú cirkálórakéta telepítését fontolgatja, hogy növelje a Kína elleni ellentámadási képességét, ha esetleg szükség lenne rá.

Már meglévő rakétákat módosítanának úgy, hogy a hatótávolságuk száz kilométerről ezer kilométerre nőjön − írta meg a Yomiuri nevű japán napilap kormányzati forrásokra hivatkozva, amelyet a Reuters szemlézett. 

A hajókról vagy repülőgépekről indítható fegyvereket főként a déli Nanszei-szigetek környékén állomásoztatnák, és képesek lennének elérni Észak-Korea és Kína part menti területeit.

A japán külügyminisztérium képviselői még nem reagáltak az ügyről a hírügynökség megkeresésére.

A második világháború óta – a japán alkotmány szerint – az ország a hadseregét csak önvédelemre használhatja, azonban az elmúlt években növelte katonai kiadásait, és határozottabban állt hozzá a kérdéshez. Eddig mindenesetre tartózkodott a nagy hatótávolságú rakéták telepítésétől, mint minden külföldi területen lévő célpontokra csapást mérő fegyverek hadrendbe állításától.

A regionális feszültségek ebben a hónapban fokozódtak, miután Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke ellátogatott az önrendelkezéssel bíró, de Kína által saját területének tekintett Tajvanra. A látogatásra válaszul Kína nagy léptékű hadgyakorlatot tartott, amelyben rakétákat lőttek ki Tajvan közelében, valamint Japán felségvizeire.

Rovatok