Index Vakbarát Hírportál

Tényleg börtönbe küldi a legfelsőbb bíróság az exminiszterelnököt

2022. augusztus 23., kedd 12:07

Malajzia legfelsőbb bírósága kedden elrendelte Najib Razak volt miniszterelnök 12 éves börtönbüntetésének megkezdését, miután helybenhagyta a korábbi ítéletet a 1Malaysia Development Berhad (1MDB) állami alapnál kirobbant több milliárd dolláros korrupciós botránnyal kapcsolatos vádakban.

Az ország legfelsőbb bírósága elvetette Najib utolsó fellebbezését, és elutasította a büntetés felfüggesztésére irányuló kérelmét is.

A 69 éves Najibot a bíróság 2020 júliusában bűnösnek találta bizalommal és hatalommal való visszaélés és pénzmosás bűntettében, amiért illegálisan mintegy 10 millió dollárt kapott az SRC Internationaltől, a 1MDB egykori egységétől. Eddig óvadék ellenében szabadlábon volt.

A volt miniszterelnököt, aki ártatlannak vallotta magát, 12 év börtönbüntetésre és 210 millió ringgit (46,84 millió dollár) pénzbüntetésre ítélték.

Tengku Maimun Tuan Mat főbíró elmondta, hogy a bíróság egyhangúlag elutasította Najib fellebbezését, így az ítélet hatályban marad.

A bíróság korábban elutasította Najib utolsó erőfeszítéseit, amivel igyekezett megakadályozni a jogerős ítélet kihirdetését azzal, hogy elfogultságra hivatkozva kérte a főbíró eltávolítását a testületből.

A testületnek néhány perccel a jogerős ítélet kihirdetése előtt Najib azt mondta, hogy igazságtalanság áldozata lett, és további két hónapot kért új ügyvédei számára, hogy felkészülhessenek a fellebbezésre.

Az ügyészek szerint mintegy 4,5 milliárd dollárt loptak el a 1MDB-ből, amelyet Najib 2009-ben, első miniszterelnöki évében alapított. A nyomozók szerint a 1MDB pénzéből több mint 1 milliárd dollárt sikerült lenyomozniuk a Najibhoz köthető számlákon.

A széles körű botrányba világszerte tisztviselők és pénzintézetek keveredtek bele, ami miatt az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma is történetének legnagyobb korrupciós vizsgálatát folytatta le – számolt be az MTI.

Najib következetesen tagadta bűnösségét.

(Borítókép: Najib Razak 2014-ben. Fotó: Jason Lee / Pool / Getty Images)

Rovatok