Index Vakbarát Hírportál

Nyáry Krisztián a Sztálin által kivégeztetett meteorológusról posztolt

2022. augusztus 23., kedd 06:31

Szabotázzsal vádolták, mert meghamisította az időjárás-előrejelzéseket, hogy aláássa az aszály elleni harcot, ezért kényszermunkára, majd halálra ítélték – idézte fel Nyári Krisztián történész Alekszej Feodosevics Wangenheim, a sztálini rezsim egyik áldozatának történetét.

Alekszej Feodosevics Wangenheim, a Szovjetunió Meteorológia Szolgálatának igazgatója 1934. január 8-án este a moszkvai Bolsoj Színházba készült, ahol felesége hiába várt rá, többet nem látta újra. A férfit hivatalából elhurcolta a titkosrendőrség a hírhedt Ljubjanka börtönbe. Közölték vele, hogy

szabotázzsal vádolják, mert meghamisította az időjárás-előrejelzéseket, hogy aláássa az aszály elleni harcot.

Sztálin elkötelezett híve volt, ezért sokáig el sem hitte, hogy őt teszik felelőssé a rossz állami döntésekből következő csapnivaló mezőgazdasági termésért. Tíz év kényszermunkára ítélték a Gulagon – idézte fel Facebook oldalán Nyáry Krisztián irodalomtörténész Sztálin meteorológusának történetét. 

Néhányszor írhatott levelet feleségének, majd 3,5 év után megvonták tőle ezt a jogot, amit az államvédelem megírt feleségének és azt is közölték, hogy Wangenheim büntetését újabb tíz évvel meghosszabbították. Többé nem érkezett róla információ, csak a Szovjetunió összeomlása után derült ki, hogy valójában az állami értesítő után nem sokkal, 1937. november 7-én a Nagy Októberi Forradalom 20. évfordulóján 1115 másik rabbal együtt kivégezték. Sztálin meteorológusának történetét egy francia író, Olivier Rolin dolgozta fel.

Nem sokkal azután, hogy Wangenheim lánya, Eleonóra 81 éves korában kiugrott egy moszkvai bérház 9. emeletéről, ismét a Meteorológia Szolgálatot hibáztatták a Dumában, mivel nem tudták megjósolni a fővárosban a felhőszakadást. Vlagyimir Zsirinovszkij, a radikális javaslatairól ismert orosz politikus követelte a szervezet feloszlatását, és vezetőinek kirúgását.

(Borítókép: Sztálin. Fotó: MTI Fotó/KU)

Rovatok