Index Vakbarát Hírportál

Betilthatják a Winnetou-t Németországban?

2022. augusztus 23., kedd 09:56

Az őslakos indiánok közhelyes ábrázolása miatt leállították a Kis Winnetou című filmmel együtt kiadott gyerekkönyvek értékesítését. A Ravensburger kiadó a döntést a nagy mennyiségben kapott negatív kritikával indokolta.

A Kis Winnetou című film Magyarországon csak október végétől lesz látható a mozikban, azonban Németországban már augusztus 11-e óta a filmvásznon van. A Német Film- és Médiaértékelő (FBW) ugyan különösen értékesnek nevezte a filmet, azonban a döntést megelőzően ellentmondásos viták voltak a zsűriben.

A vita alapjául szolgált például az is, hogy volt, aki azt mondta, a film alapjául szolgáló Karl May könyvei hazugságon alapulnak, amelyek „teljes mértékben figyelmen kívül hagyják az őslakos amerikaiak körében elkövetett népirtást és a fehér telepesek által őket érő igazságtalanságokat, mint a földek elrablása és a természetes élőhelyük elpusztítása”.

A Tagesschau beszámolója szerint azonban a zsűri többsége támogatta a Kis Winnetou filmet, és rámutattak, hogy Karl May történetei a képzelet szüleményei, akárcsak a hatvanas években készült filmek, amelyek közhelyesen ábrázolták az őslakosok világát. A zsűritagok szerint ideje volt ezeket egy mai gyermekfilmbe, mese formájába beépíteni.

A filmmel egy időben kiadott gyerekkönyveket heves kritika követte a közösségi médiában, sokak szerint a film forgatókönyvéből átdolgozott könyvek „gyarmatosító és rasszista eszméket hirdettek; valamint a kulturális kisajátításról” szólnak.

A kiadó ezt követően vette ki a könyveket a programból, és az Instagramon jelentette be, hogy a közönség visszajelzései egyértelműen azt mutatják, hogy az mások érzéseire bántóan hatott.

Nem ez volt a célunk, és mindez nem fér össze a Ravensburger értékeivel. Őszintén elnézést kérünk 

– írták.

Andreas Benne Karl May-szakértő szerint emiatt nem kellett volna levenni a könyveket a polcokról, hiszen ez egy értékes mű, és nagyon fontos része az irodalomnak. Elmondása szerint a könyvet kitalált történetként kell értelmezni, nem pedig az amerikai őslakosok életének objektív ábrázolásaként. Úgy véli, a kiadó csak a saját hírnevét félti, azért dönthettek így.

Rovatok