Index Vakbarát Hírportál

Szűkül a kínálat Brazíliában, kéthavi csúcson az arabica kávéfajta ára

2022. augusztus 24., szerda 15:55

Az arabica kávéfajta ára kéthavi csúcsra emelkedett azokra a félelmekre, hogy a száraz időjárás miatt szűkül a kínálat Brazíliában, amely a világ legnagyobb kávétermelője.

Az arabica kávé ára az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i szeptemberi határidős jegyzésében június 22. óta először emelkedett fontonként (1 font=45,36 dekagramm) 2,3 dollár fölé szerdán. 

A világ kávétermelésének nagyjából hetven százalékát adó arabica fő termőterülete Brazília, azon belül is Minas Gerais régió, ahol az elmúlt időszakban egy csepp eső sem esett. A helyi meteorológiai hivatal előrejelzése szerint a csapadék a La Niña jelenség hatására várhatóan az év végéig az átlag alatt marad a térségben – számolt be az MTI.

A kávé hatóanyaga, a koffein a világ két legelterjedtebb pszichoaktív drogjának egyike (a másik az alkohol). Az emberiség fele bolondul érte, becslések szerint ötszázmilliárd csésze kávé fogy el évente.

Ódákat zengedeznek róla, most mégis úgy tűnik, hogy hamarosan luxuscikké válhat, de akár örökre el is tűnhet az életünkből – erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Rovatok