Index Vakbarát Hírportál

Megtermékenyítésről szóló részt távolítanak el egy lengyel tankönyvből

2022. augusztus 24., szerda 07:00

Egy új lengyel tankönyvből eltávolítanak egy vitatott szövegrészletet, mivel az a kritikusok szerint negatívan állítja be a mesterséges megtermékenyítést.

A lengyel ellenzék elítélt egy új iskolai tankönyvet, mivel szerintük az egyik fejezet azt sugallja, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeket nem szeretik – adta hírül az Euronews.

A hír hallatán egy mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően született lány apja online felhívást indított, hogy megakadályozza a könyv megjelenését. A könyv kiadója ugyan nem értett egyet a kritikával, de végül a szerzővel közösen úgy döntött, a vitatott szövegrészt kiveszik a tankönyvből.

A kritikusok az új tankönyvet a fiatalok ideológiai nevelésére irányuló nagyobb kísérlet részének tartják. A lengyel oktatási minisztérium megvédte a könyvet, szerinte sokan félreértelmezték a leírtakat. A Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság párt nemrég megszüntette azt a nemzeti programot is, amely a párok termékenységi kezelésének finanszírozását segítette.

Rovatok