Index Vakbarát Hírportál

A Moderna szerint a Pfizer–BioNTech ellopta a koronavírusvakcina-technológiájukat

2022. augusztus 26., péntek 15:46

A Moderna azt állítja, hogy a Pfizer–BioNTech engedély nélkül lemásolta a Moderna által 2010 és 2016 között szabadalmaztatott mRNS-technológiát, jóval azelőtt, hogy a koronavírus globálisan megjelent volna.

A Moderna beperli a Pfizert és német partnerét, a BioNTechet az Egyesült Államokban engedélyezett első Covid–19-vakcina kifejlesztése során elkövetett szabadalombitorlás miatt. Azt állítja, hogy az alperesek olyan technológiát másoltak, amelyet a Moderna már évekkel a világjárvány előtt kifejlesztett.

A Pfizer részvényei 1,4 százalékkal estek a nap végét megelőzően, míg a BioNTeché mintegy két százalékot. A pert, amely határozatlan összegű kártérítést követel, az amerikai massachusettsi kerületi bíróságon és a németországi Düsseldorfi Regionális Bíróságon nyújtották be – közölte a Moderna pénteken sajtóközleményben.

Azért indítjuk ezeket a pereket, hogy megvédjük azt az innovatív mRNS-technológiai platformot, amelynek megalkotásában úttörő szerepet játszottunk és létrehozásába dollármilliárdokat fektettünk, és amelyet a Covid–19-világjárványt megelőzően szabadalmaztattunk

– mondta a Moderna vezérigazgatója, Stephane Bancel.

A Moderna volt az mRNS-technológia megújítója

A Moderna, valamint a Pfizer és a BioNTech társulása volt az első csoportok egyike, amelyek az új koronavírus elleni vakcinát kifejlesztették.

A Massachusetts állambeli Cambridge-ben működő Moderna volt az újítója a hírvivő RNS (mRNS-) vakcinatechnológiának, amely lehetővé tette a COVID–19-vakcina kifejlesztésének példátlan gyorsaságát.

A korábban éveket igénybe vevő engedélyezési folyamatot hónapok alatt lezárták, nagyrészt az mRNS-vakcinák áttörésének köszönhetően, amelyek megtanítják az emberi sejteket arra, hogyan állítsanak elő egy immunválaszt kiváltó fehérjét. A németországi székhelyű BioNTech szintén ezen a területen dolgozott, amikor az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriáscéggel kötött partnerséget.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság 2020 decemberében először a Pfizer–BioNTech, majd egy héttel később a Moderna számára adta meg a Covid–19-vakcina sürgősségi felhasználási engedélyét.

A Moderna COVID-vakcinája – egyetlen kereskedelmi terméke – idén 10,4 milliárd dollár bevételt hozott, míg a Pfizer vakcinája 22 milliárd dollárt.

A Moderna azt állítja, hogy a Pfizer–BioNTech engedély nélkül lemásolta a Moderna által 2010 és 2016 között szabadalmaztatott mRNS-technológiát, jóval azelőtt, hogy a Covid–19 2019-ben megjelent és 2020 elején berobbant a globális köztudatba – írja a Reuters.

A világjárvány elején a Moderna azt mondta, hogy nem fogja érvényesíteni a Covid–19 szabadalmát, hogy segítsen másoknak saját vakcinák kifejlesztésében, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országok számára. 2022 márciusában azonban a Moderna közölte, hogy elvárja az olyan vállalatoktól, mint a Pfizer és a BioNTech, hogy tiszteletben tartsák szellemi tulajdonjogait. Közölte, hogy 2022. március 8. előtt semmilyen tevékenységért nem fog kártérítést követelni.

A szabadalmi perek nem ritkák az új technológiák korai szakaszában

A Pfizer és a BioNTech már több perrel néz szembe más vállalatok részéről, akik szerint a partnerség vakcinája sérti szabadalmaikat. A Pfizer–BioNTech közölte, hogy határozottan megvédi szabadalmait. A német CureVac például júliusban szintén pert indított a BioNTech ellen Németországban. A BioNTech közleményben azt válaszolta, hogy fejlesztése eredeti.

A Modernát az Egyesült Államokban is beperelték szabadalomsértés miatt, és folyamatban van egy vita az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézettel az mRNS-technológia jogai miatt. Pénteki nyilatkozatában a Moderna azt állította, hogy a Pfizer–BioNTech kétféle szellemi tulajdont tulajdonított el.

Az egyik egy olyan mRNS-szerkezetet érintett, amelyet a Moderna szerint tudósai 2010-ben kezdtek el fejleszteni, és 2015-ben elsőként alkalmaztak emberi kísérletekben.

A Pfizer és a BioNTech négy különböző vakcinajelöltet vitt klinikai tesztelésre, amelyek között olyan lehetőségek is voltak, amelyek elkerülték volna a Moderna innovatív útját. A Pfizer és a BioNTech azonban végül úgy döntött, hogy egy olyan vakcinával folytatja, amely pontosan ugyanazt az mRNS kémiai módosítást tartalmazza, mint a vakcinája

– áll a Moderna közleményében.

A második állítólagos jogsértés egy teljes hosszúságú tüskefehérje kódolására vonatkozik, amelyet a Moderna szerint tudósai a közel-keleti légúti szindrómát (MERS) okozó koronavírus elleni vakcina kifejlesztése során fejlesztettek ki. Bár a MERS-vakcina soha nem került piacra, kifejlesztése segítette a Moderna Covid–19-vakcinájának gyors bevezetését.

(Borítókép:  Maddie Meyer/Getty Images)

Rovatok