Index Vakbarát Hírportál

25 méteres dinoszaurusz-csontvázat találtak egy férfi kertjében

2022. augusztus 26., péntek 19:40

A portugáliai Pombal városában dolgozó spanyol és portugál paleontológusok úgy vélik, hogy ez lehet a valaha volt legnagyobb szauropoda-csontváz, amit Európában találtak.

Egy közel 25 méter hosszú dinoszaurusz maradványaira bukkantak egy férfi hátsó udvarában Portugália középső részén. A szauropodák növényevő, négylábú dinoszauruszok, fő ismertetőjelük a hosszú nyakuk és farkuk.

Az ásatások akkor kezdődtek, amikor a ház tulajdonosa 2017-ben az építési munkálatok során először bukkant csontmaradványokra a hátsó kertje udvarán.

A kutatók azt mondják, hogy az elmúlt hetekben egy lehetséges brachioszaurid szauropoda, azaz brachioszaurusz csigolyáit és bordáit tárták fel, amely 

12 méter magas és 25 méter hosszú lehetett.

A Brachiosauridae csoportot olyan nagy testű fajok alkotják, amelyek a felső jura korszaktól az alsó kréta korszakig, körülbelül 160 és 100 millió évvel ezelőtt éltek – írja a BBC.

Nem szokványos, hogy egy ilyen faj összes bordáját megtaláljuk, nemhogy így, eredeti anatómiai helyzetét megtartva 

– mondta Elisabete Malafaia, a Lisszaboni Egyetem posztdoktori kutatója.

Nemrégiben mintegy 113 millió évvel ezelőtti dinoszaurusznyomokat tártak fel a texasi Dinosaur Valley State Parkban a súlyos szárazság hatására.

Rovatok