Index Vakbarát Hírportál

Firtatják az angolai kormánypárt győzelmét

2022. augusztus 27., szombat 06:53

Győztesnek kiáltotta ki magát az Angolát közel ötven éven át irányító Angolai Népi Felszabadítási Mozgalom (MPLA), miután a választási bizottság szerint a szavazatok 51 százalékát kapta a szerdai parlamenti választásokon, a legnagyobb ellenzéki pártszövetség vezetője viszont elutasította az eredményt.

Most már bizonyosnak látszik, hogy Joao Lourenco elnök a második mandátumát töltheti az elnöki székben, és további öt évvel meghosszabbodott az MPLA kormányzása – írta a Reuters.

Az angolai törvényeknek megfelelően az egykamarás törvényhozásban legtöbb mandátumot szerzett párt listavezető jelöltje lehet az államfő a következő öt évre.

A szavazatok több mint 97 százalékának összeszámlálása után az egykori marxista MPLA a voksok 51 százalékával áll az élen, míg az Adalberto Costa Júnior vezette jobboldali Nemzeti Egység a Teljes Felszabadításért (UNITA) 44,5 százalékot tudhat magáénak.

Nem ismerik el az eredményeket

„Újabb elsöprő többséget értünk el. Nyugodt többségünk van, hogy minden gond nélkül kormányozhassunk, és meg is fogjuk tenni” – mondta Luandában tartott sajtótájékoztatóján Rui Falcao, az MPLA szóvivője.

Adalberto Costa Júnior, az UNITA vezetője újságírók és támogatói előtt kijelentette, hogy elutasítja a választási bizottság és a párt szavazatszámlálása közötti „brutális” különbségeket. „A leghalványabb kétség sincs arra nézve, hogy nem az MPLA nyerte meg a választásokat” – jelentette ki. Az UNITA nem ismeri el a nem végleges eredményeket.

Júniornak a választási bizottságnál kell panaszt benyújtania, és ha azt elutasítják, az alkotmánybírósághoz fordulhat, amelynek 72 órán belül kell döntést hoznia.

Joao Lourenco elnök és pártja gazdasági reformok és az egészségügyi ágazatba történő befektetések ígéretével kampányolt, illetve fogadkozott, hogy véget vet a burjánzó korrupciónak.

Az MPLA az ország Portugáliától történt 1975-ös függetlenné válása óta van folyamatosan hatalmon. Angola gazdasága jórészt olajbevételeken alapul, ugyanakkor a Világbank adatai szerint a lakosság 56 százaléka szegénységben él.

Rovatok