Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa már az utódját keresi?

2022. augusztus 27., szombat 14:12

Ferenc pápa húsz új, a világ négy sarkából kiválasztott bíborost állított készenlétbe, akik közül egy napon a pápa utódját választhatják ki.

Ferenc pápa felvetette annak lehetőségét, hogy megromlott egészségi állapota miatt visszavonul. Ezt az utat választotta elődje, XVI. Benedek is. Ha így tenne, akkor konklávét hívnának össze, amelyen az összes 80 év alatti bíboros részt venne, hogy megválassza az utódot.

Az argentin pápa szombaton 20 új bíborost jelölt ki, amivel a bíborosok száma 132 főre emelkedett. A húsz új tag közül koruk alapján tizenhatan lennének jogosultak arra, hogy konklávéba kerüljenek. A Szent Péter-bazilikában tartott szertartás a 85 éves pápa 2013-as megválasztása óta a nyolcadik, és olyan papok vesznek részt rajta, akik lelkipásztori munkájukról és egyes esetekben progresszív nézeteikről ismertek – írja a Guardian. A világ minden része képviselteti magát, többek között Brazília és Nigéria, Szingapúr és Kelet-Timor új bíborosai is.

A hétvége után Ferenc pápa a jelenlegi 132 bíborosból 83-at fog kiválasztani az új pápa megválasztására jogosultak közül a testületbe. Azért kell szűkíteni a létszámot, mert a konklávé maximális létszáma 120 fő. 83 fő pedig a szükséges létszám egy névjavaslat elfogadásához.

A pápa az elmúlt hónapokban kerekesszékbe kényszerült térdfájdalmai miatt, és azt mondta, hogy a térde nem operálható. Emellett isiászban, ülőideg-gyulladásban szenved, amely fájdalmat okoz a csípőjében. Több útját is le kellett mondania, de tavasszal Magyarországra látogathat, miután Novák Katalin köztársasági elnököt csütörtökön magánaudiencián fogadta.

Ferenc pápa – összhangban azzal a törekvésével, hogy az egyházat befogadóbbá, átláthatóbbá és a szegények és marginalizáltak szükségleteire jobban reagálóvá tegye – két afrikai és öt ázsiai bíborost választott, köztük két, Indiából származó bíborost.

A szombati vatikáni szertartást a hagyományos protokoll-látogatás követi, amelynek során a nyilvánosságot is meghívják az új bíborosok üdvözlésére.

(Borítókép: Ferenc pápa. Fotó: Lauren DeCicca / Getty Images)

Rovatok