Index Vakbarát Hírportál

Paradicsominfluenza terjed a gyerekek között Indiában

2022. augusztus 27., szombat 06:33

Egy ritka, új, kisgyermekeket érintő vírusfertőzés megjelenése arra késztette az indiai egészségügyi hatóságokat, hogy útmutatót adjanak ki, miután több mint száz esetet fedeztek fel az országban.

A paradicsominfluenzát, amelyet a fájdalmas piros hólyagok miatt neveztek el így, eddig 82 öt év alatti gyermeknél mutatták ki Kerala államban, ahol az első esetet május 6-án észlelték. Azóta további 26 esetet jelentettek a szomszédos Tamil Nadu államból és a keleti Odisából, ahol kilencéves gyerekek is megfertőződtek.

India egészségügyi minisztériuma szerint a vírus nem életveszélyes, de a héten minden állam számára tesztelési és megelőzési útmutatót adott ki, és arra szólította fel a szülőket, hogy fokozott éberséggel ellenőrizzék gyermekeik tüneteit – írja a CNBC.

Mi is az a paradicsominfluenza?

A paradicsominfluenza egy rendkívül fertőző vírusfertőzés, amely szoros érintkezés útján terjed, különösen az öt év alatti kisgyermekek körében. A tünetek közé tartozik a fáradékonyság, hányinger, hányás, hasmenés, láz, kiszáradás, ízületi duzzanat, testfájdalom és az influenzaszerű tünetek, valamint a paradicsomszerű hólyagok.

A tudósok még próbálják azonosítani a vírus útvonalát. A The Lancet című brit orvosi folyóiratban múlt héten megjelent cikk szerint azonban azt mondják, hogy „nincs kapcsolatban a Covid–19 vírussal”, annak ellenére, hogy néhány hasonló tünetet mutat.

Valószínűbb, hogy a vírus a chikungunya- vagy a dengue-láz utóhatása, két, szúnyogok által terjesztett vírusos betegségé.

Alternatív megoldásként a vírusos kéz-, láb- és szájbetegség új változata is lehet, amely egy olyan gyakori fertőző betegség, amely főként az egy és öt év közötti gyermekeket és az immunhiányos felnőtteket érinti.

Ki kaphatja el ezt a vírust és hogyan?

A gyermekek fokozottan ki vannak téve a paradicsominfluenza kockázatának, mivel a vírusfertőzések gyakoriak ebben a korcsoportban, és a terjedés valószínűleg szoros érintkezés útján történik. Különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a pelenkahasználat, a tisztátalan felületek megérintése, valamint a közvetlenül a szájukba vett tárgyak miatt is.

Az idősebb felnőttek is veszélynek lehetnek kitéve, ha a járvány kitörését nem sikerül megfékezni és a terjedést korlátozni.

„Tekintettel a kéz-, láb- és szájbetegséghez való hasonlóságra, ha a paradicsominfluenza kitörését a gyermekek körében nem sikerül megfékezni és megakadályozni, az átvitel súlyos következményekkel járhat azáltal, hogy a felnőttekre is átterjed" – olvasható a Lancet cikkében.

A paradicsominfluenza önkorlátozó betegség, ami azt jelenti, hogy kezelés nélkül spontán megszűnik. Az egészségügyi tisztviselők azonban sürgették az embereket, hogy a járvány terjedésének megakadályozása érdekében tegyenek óvintézkedéseket, beleértve a gyanús esetek elkülönítését a tünetek megjelenését követő 5-7 napig.

A megelőzés legjobb megoldása a megfelelő higiénia fenntartása és a környezet fertőtlenítése, valamint annak megakadályozása, hogy a fertőzött gyermek játékokat, ruhákat, ételeket vagy más tárgyakat osszon meg más, nem fertőzött kortársaival.

Rovatok