Index Vakbarát Hírportál

Harmadik megbízási idejét tölti majd a szerb elnök

2022. augusztus 27., szombat 12:10

Ismét Ana Brnabics miniszterelnököt kérte fel kormányalakításra a szerb köztársasági elnök. A kormányfő 2017 óta áll a szerb kormány élén, ő az első szerb elnök, aki három megbízatási cikluson át vezeti majd az országot.

Ana Brnabics hivatalban lévő miniszterelnököt kérte fel ismét kormányalakításra szombaton Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök. Brnabics 2017 óta miniszterelnöke az országnak, ez lesz a harmadik megbízatási ideje. 2017-ben Alekszandar Vucsicstól vette át a kormányfői pozíciót, amikor Vucsicsot államfővé választották, majd a 2020-as parlamenti választásokat követően is ő lett a miniszterelnök.

Szerbiának eddig soha nem volt olyan miniszterelnöke, aki három megbízatási cikluson át vezette volna az országot.

A 2022. áprilisi előrehozott parlamenti választásokat a Szerb Haladó Párt nyerte meg, a köztársasági elnök pedig szombaton kérte fel a párt politikusát a kormány további vezetésére. Az új kormányban helyet kap az Ivica Dacsics vezette Szerbiai Szocialista Párt, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve más nemzeti kisebbségek.

Alekszandar Vucsics azt is bejelentette, hogy Ana Brnabics biztosan nem fogja négy éven át vezetni a kormányt, 2024-ben kormányátalakításra kerülhet sor. Mint mondta, az volt a fontos, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök folytathassa a munkáját a nehéz őszi és téli időszakban, vagyis egy tapasztalt kormányfő vezesse ki az országot a válságból. Elemzők szerint az sem zárható ki, hogy nem kormányátalakítás lesz másfél év múlva, hanem ismét előrehozott parlamenti választást írnak ki az önkormányzati választásokkal egy időben – írta az MTI.

Rovatok