Index Vakbarát Hírportál

Megválik oroszországi részesedésétől a botrányban érintett francia nagyvállalat

2022. augusztus 27., szombat 15:42

Hiába a korábbi cáfolatok, a TotalEnergies nevű francia vállalat péntek délután közölte, hogy eladja a Ternyeftyegazban lévő részesedését.

Mint azt korábban az Index is megírta, Clement Beaune francia közlekedési miniszter vizsgálatot kért annak kivizsgálására, hogy a francia olajipari nagyvállalat, a TotalEnergies részt vett-e az orosz hadsereg kerozinnal való ellátásában egy helyi vegyesvállalaton keresztül. A céggel szemben igen komoly vádak merültek fel: hiába a háború, a többi európai konkurensével ellentétben nem számolta fel az oroszországi érdekeltségeit – írja a Reuters

A francia vállalatra nehezedő nyomás csak fokozódott a héten a Ternyeftyegazzal való kapcsolata miatt – a cégben jelentős, 49 százalékos részesedése volt. A Le Monde című napilap szerdán arról számolt be, hogy a TotalEnergies francia cég és az orosz Novatek vállalat közös vállalkozásában lévő részesedés révén részt vett olyan gázkondenzátum szállításában, amelyből kerozint állíthattak elő, és amelyet az orosz harci gépek Ukrajnában használtak.

A TotalEnergies eladja a Ternyeftyegazban lévő részesedését a korábbi társtulajdonosnak, az orosz Novatek olaj- és gázipari vállalatnak – tudatta a vállalat péntek délutáni közleményében. Ebben azt is szerepel, hogy az eladás tervét már a botrány kirobbanása előtt fontolóra vették. Ennek értelmében az üzlet jóváhagyására vonatkozó kérelem már augusztus nyolcadikán megérkezett az oroszokhoz. 

Az ügylet lezárása 2022 szeptemberében várható, a szokásos feltételek függvényében

– olvasható a közleményben. A TotalEnergies korábban már elismerte, hogy közösen állítanak elő gázkeveréket a Novatekkel Oroszországban, de a cég váltig állította, hogy csak exportra készült. A TotalEnergies több olyan nyilatkozatot is tett az ügyben, ami rendkívül ellentmondásos, ezért mindenképp szükség lenne egy komolyabb vizsgálatra – hívta fel a figyelmet a Global Witness nevű szervezet.

Egy ilyen ellentmondás például, hogy hiába tudta, eladásra kerül a részesedésük, a vállalat mégis egészen péntek délelőttig megpróbálta letagadni az üzemanyagbotrányban játszott szerepét. 

Rovatok