Index Vakbarát Hírportál

Minden eddiginél több magyar dolgozik Ausztriában

2022. augusztus 29., hétfő 09:15

Történelmi csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma.

Jelenleg több mint 114 ezer magyar állampolgár dolgozik Ausztriában – ez történelmi csúcsnak számít. Az előző hónaphoz képest kétezer fővel emelkedett a magyar munkavállalók száma, ennél csak az ukrán állampolgárok létszáma nő gyorsabban. Ráadásul a külföldi munkavállalók összlétszáma, ha minimális mértékben is, de csökkent.

Júliusban 980 fővel több magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, mint egy hónappal korábban, vagyis összesen 114 448. Ezzel történelmi csúcs dőlt meg abból a szempontból is, hogy ez volt a második legnagyobb növekedés az egyes országok között – írja a Privátbankár

Az elmúlt egy évben az Ausztriában dolgozó ukrán állampolgárok száma 5904, míg a magyaroké 7894 fővel növekedett: ezt a számot egyetlen más ország sem „érte utol”. Ezenkívül még a románok, a horvátok, esetleg a németek létszámnövekedését lehet jelentősebbnek nevezni. A statisztikák alapján kijelenthető, hogy a koronavírus ugyan megakasztotta ezt a növekedési folyamatot, mára azonban visszatért minden a vírus előtti tendenciához. 

Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók közül 94 411 magyar állampolgár kint is élt – legalábbis az osztrák közszolgálati ORF adatai szerint.

Rovatok