Index Vakbarát Hírportál

Magyarország szomszédja atomenergia-hatalommá válhat Európában

2022. augusztus 29., hétfő 08:50

Franciaországhoz hasonló atomenergia-hatalommá válhat Szlovákia. A nukleáris felügyelet csütörtökön jelentette be, hogy elfogadta a mohi atomerőmű harmadik blokkjával kapcsolatos javaslatot.

Második szakaszban dönt a mohi atomerőmű harmadik blokkjáról a Szlovákiai Villamos Művek (SE). A blokk megépítésével Szlovákia hasonló atomenergia-termelő országnak számít, mint az ezen a téren élvonalban járó Franciaország.

A nukleáris felügyelet csütörtökön jelentette be, hogy elfogadta a javaslatot. Az építkezésre eddig csaknem hatmilliárd eurót költöttek, a további pénzügyi forrásokat a dráguló villamos energia révén pótolják. 

Az Új Szó azt írja, az éles termelés beindítása előtt első körben tesztelésekre kell számítani. Kiemelték: jelenleg Szlovákia villamos energiájának 55 százalékát adja atomenergia, ám az új blokkal az arány több mint kétharmadra emelkedik, így az ország Franciaországhoz hasonló vezető atomenergia-hatalommá válhat. 

Nincs alternatíva

Aszódi Attila korábbi kormánybiztos az Indexnek adott interjújában kiemelte: 

Közép-Európában nincs az atomenergiának alternatívája, mindenképpen helye van az energiamixben. Az atomenergia és a megújulók együttes alkalmazása, kiegészítve az intelligens energiatárolással, adja a megoldást korunk energetikai kihívására.  

(Borítókép: A mohi atomerőmű Szlovákiában. Fotó: David W Cerny/File Photo/Reuters)

Rovatok