Index Vakbarát Hírportál

Az orosz vízummegtagadás újabb törést hozott az unióban

2022. augusztus 30., kedd 15:09

A balti államok, a finnek és a lengyelek a legfőbb támogatói az oroszok kollektív szankcionálásának, míg Németország, Görögország és Ciprus ellenzi a felvetést.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arra szólította fel az EU tagországait, hogy az orosz turistáktól tagadják meg a schengeni vízumot. A finnek, a lengyelek, a csehek és a balti államok válasza nem tartott sokáig, az említett kormányok ugyanis leállították a rövid távú turistavízumok kiállítását az oroszok számára.

Arról korábban az Indexen is beszámoltunk, hogy a balti államok élen járnak a keményvonalas szankciók támogatása terén, ezzel szemben Németország már jelezte, hogy nem támogatja a közös EU-s vízummegtagadást az orosz állampolgároktól. Nem meglepetés, hogy a németek álláspontjához csatlakozott Görögország és Ciprus.

Az intézkedés augusztus 18-án, csütörtökön lépett életbe az észteknél, azonban az észt külügyminisztérium állásfoglalása szerint

azok az orosz állampolgárok, akik a schengeni övezet másik tagországa által kiállított vízummal rendelkeznek, vagy akik már a schengeni övezetben tartózkodnak, továbbra is beléphetnek Észtországba,

valamint léteznek egyéb kivételek is.

A rendelkezés szerint vízumot csak olyan orosz állampolgárnak lehet kiadni, aki

A Frontex becslései szerint az ukrajnai háború kitörése óta majdnem egymillióan érkeztek az EU területére orosz útlevéllel, a túlnyomó többség Finnországon (333 ezer fő), Észtországon (234 ezer fő) és Litvánián (132 ezer fő) keresztül. Ezek az utazások jellemzően pár napig tartottak, azonban kilencvennapos schengeni vízumot állítottak ki, amellyel korlátozások nélkül utazhattak ki és be az övezetbe.

A legtöbb orosz turista egyébként Görögországban és Cipruson nyaral, utóbbi esetében az odalátogatók egynegyede érkezik Oroszországból. Az Európai Unión kívül az odaigyekvő Montenegróba most kevesebben utaztak, mint általában.

Helyette Törökország telt meg orosz turistákkal, hiszen az ország továbbra is vízummentesen biztosítja számukra a belépést.

Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint egyébként nehéz lenne bevezetni a közös vízummegtagadást, már csak azért is, mert a nemzetközi jog szerint bizonyos utazási formákat kötelező engedélyezni (családi látogatás, humanitárius okok).

Bár a vízumkiállítások számát vissza lehet vágni, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az azt teljes mértékben megtagadó Észtország továbbra is köteles például a német vagy svéd hatóságok által kiadott engedélyeket elfogadni. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy az EU Közösségi vízumkódex létrehozásáról szóló rendelete kimondja, hogy

a schengeni vízummal rendelkező turistának az érvényességi idő nagy részét a kiállító ország területén kell töltenie.

Mindeközben európai parlamenti képviselők azt követelik nyílt levélben Josep Borrelltől, hogy az EU korlátozza az oroszoknak kiadott vízumok számát, emellett hatezer, a helyi elithez közel álló magánszemélyt tegyen szankciós listára. Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője szintén a korlátozások mellett tette le a voksát, és úgy fogalmazott,

számomra nehéz abba belegondolni, hogy miközben ukrán menekültjeink vannak, aközben az oroszok csak élvezik az életet nálunk.

(Borítókép: AFP)

Rovatok