Index Vakbarát Hírportál

Valóra vált a yorkshire-i szörnyeteg utolsó kívánsága

2022. augusztus 30., kedd 08:12

A Yorkshire-i Hasfelmetszőként emlegetett Peter Sutcliffe kezéhez sok nő vére tapad, így rácsok mögé került. Két évvel ezelőtt hunyt el a börtönben koronavírus miatt, az utolsó kívánságát viszont csak most tudta teljesíteni egyik ismerőse.

A Yorkshire-ből származó Peter Sutcliffe-ot nem véletlen kezdték el Yorkshire-i Hasfelmetszőként emlegetni, mivel összesen tizenhárom nőt ölt meg brutálisan 1975 és 1980 között, illetve további hét esetben kísérelt meg gyilkosságot. Áldozatait, akik közül a legfiatalabb 16 éves volt, jellemzően kalapáccsal vagy csavarhúzóval ütötte le, majd halálra késelte őket. A férfit 1981-ben sikerült elkapniuk egy véletlennek köszönhetően, majd rács mögé került. A börtönben többször is betegeskedett, míg végül 2020-ban koronavírusban hunyt el 74 éves korában.

Az utolsó kívánsága az volt, hogy valamilyen szép, napos helyen szórják szét a hamvait – bár arról lehetne vitatkozni, mennyire etikus teljesíteni egy sorozatgyilkos végső akaratát. Egyik barátját, aki a neve elhallgatását kérte, kereste meg ezzel a kéréssel, akivel a halála előtti utolsó hónapokban közölte, azt szeretné, hogy válasszon egy helyet, ahol a hamvai békében nyugodhatnak. 

A nő, aki rendszeresen látogatta Sutcliffe-ot a börtönben, amíg nem tudta teljesíteni a férfi kívánságát, a hamvait tartalmazó urnát a kandallóján tartotta otthonában. Azonban nemrég a Kanári-szigetekre utazott nyaralni, pontosabban Lanzarote szigetére, ahol végrehajtotta a sorozatgyilkos bizarr kérését. A hamvait egy sziklás öbölben, közel az igen népszerű Playa de los Pocillos strandhoz szórta az Atlanti-óceánba. 

Tudom, hogy az emberek azt hiszik, ez borzasztó, de ami engem illet, egy haldokló öregember kívánságát teljesítettem. Jobb és boldogabb helyen akart lenni. Szép pillanat volt, és a végén elnyelte egy hullám, amitől úgy éreztem, hogy Peter tudomásul vette

– fejtette ki a nő, akivel nemigen ért egyet Sutcliffe egyik korábbi áldozatának a fia.

Csatornában a helye?

A nyugdíjas Neil Jackson – akinek édesanyját, Emilyt még 1976-ban ölte meg Sutcliffe, ő volt a második áldozata – személyes érintettségéből adódóan természetesen másképp vélekedik arról, kijárt-e egyáltalán utolsó kívánság a Yorkshire-i Hasfelmetszőnek, aki több családot is tönkretett. 

Megdöbbentő és undorító, hogy valaki teljesíteni akarja annak a szörnyetegnek az utolsó kívánságát. A maradványait a csatornába kellett volna dobni, vagy a helyi szemétlerakóhoz 

– nyilatkozta dühösen Jackson a Sunnak

(Borítókép: Peter Sutcliffe 1974. augusztus 10-én. Fotó: Express Newspapers)

Rovatok