Index Vakbarát Hírportál

A béke embere és bátor vezető – így búcsúzik a világ Mihail Gorbacsovtól

2022. augusztus 31., szerda 08:24

Joe Biden és az európai vezetők is tisztelettel emlékeznek Mihail Gorbacsovra.

Hosszan tartó betegség után, életének 92. évében kedden meghalt Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője.

„Mihail Gorbacsov megbízható és tisztelt vezető volt” – írja Twitter-oldalán Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke hozzátette: Mihail Gorbacsov döntő szerepet játszott a hidegháború befejezésében, és a vasfüggöny lebontásával megnyitotta az utat a szabad Európa felé, „ezt az örökséget nem felejtjük”.

António Guterres olyan egyedülálló államférfinak nevezte Gorbacsovot, aki megváltoztatta a történelem menetét. Az ENSZ főtitkára szerint a világ a béke fáradhatatlan szószólóját veszítette el.

Emmanuel Macron a béke emberének tartja Gorbacsovot, a francia elnök úgy látja, hogy a volt szovjet vezető európai béke melletti elkötelezettsége megváltoztatta közös történelmünket.

Boris Johnson is megemlékezett Gorbacsov haláláról, a távozó brit miniszterelnök mindig csodálta azt a bátorságot, amelyet Gorbacsov tanúsított a hidegháború békés lezárása során. Johnson megjegyezte azt is, hogy Vlagyimir Putyin ukrajnai agressziója idején a szovjet társadalom megnyitása iránti fáradhatatlan elkötelezettség mindenkinek példa marad.

Figyelemre méltó látásmódú ember volt

– fogalmazott közleményében Joe Biden Mihail Gorbacsovról.

Az amerikai elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy kevés magas rangú szovjet tisztviselőnek volt bátorsága beismerni, hogy változtatni kell, a Szenátus Külügyi Bizottságának tagjaként pedig látta, hogy Gorbacsov ezt csinálta.

Joe Biden ritka képességű vezetőnek nevezte Gorbacsovot, akinek volt képzelőereje ahhoz, hogy belássa, lehetséges egy másik jövő, és volt bátorsága, hogy az egész karrierjét kockára tegye ennek elérése érdekében.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ hírügynökséggel közölte, hogy Vlagyimir Putyin mély részvétét fejezi ki Gorbacsov halála miatt. Az orosz elnök szerda reggel táviratot küldött a hozzátartozóknak és barátoknak. Putyin táviratában azt írta: Gorbacsov „hatalmas befolyással volt a világtörténelemre", és „összetett, drámai változásokkal teli időszakban, külpolitikai, gazdasági és társadalmi kihívások közepette vezette” az országot.

Olaf Scholz német kancellár bátor reformerként emlékezett meg Gorbacsovról, aki lehetővé tette Németország újraegyesítését és a vasfüggöny lebontását, valamint azt, hogy Oroszország megpróbáljon a demokrácia útjára lépni. Olyan időszakban vesztette életét, amikor a demokrácia elbukott Oroszországban, miközben Putyin új árkokat ás Európában".

Frank-Walter Steinmeier német államfő Gorbacsov munkásságának hasonló aspektusait emelte ki, hozzátéve, hogy az idős politikusnak az elmúlt években azt kellett látnia, hogy álma a távolba tűnik.

Ez az álom ma romokban hever, Oroszország brutális ukrajnai támadása miatt foszlott szerte.

Mario Draghi olasz miniszterelnök üdvözölte, hogy Gorbacsov a békét áhította, és ellenezte az orosz imperialista elképzeléseket". A kormányfő közleményében rámutatott: az ukrajnai invázió tragédiáját látva ezek az üzenetek még aktuálisabbak".

(Borítókép: Mihail Gorbacsov 1984-ben. Fotó: Bryn Colton/Getty Images Hungary)

Rovatok