Index Vakbarát Hírportál

Európa Tanács: Magyarországnak tartózkodnia kell a menedékkérők önkényes kitoloncolásától

2022. augusztus 31., szerda 17:28

Dunja Mijatović szerint a menedékjoghoz és a nemzetközi védelemhez való hozzáférés Magyarországon gyakorlatilag lehetetlenné vált a kormány 2015 óta hozott intézkedései miatt.

A magyar hatóságoknak tartózkodniuk kell a menedékkérők és migránsok önkényes visszatoloncolásától Szerbiába, továbbá biztosítaniuk kell számukra a tisztességes és hatékony menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést – hangsúlyozta Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdai sajtóközleményében.

Mijatović a strasbourgi szervezet miniszteri tanácsához intézett beadványt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2019 novemberében hozott, Magyarországgal kapcsolatos ítéletének végrehajtásáról.

A BÍRÓI TESTÜLET DÖNTÉSE SZERINT A MAGYAR HATÓSÁGOK MEGSÉRTETTÉK KÉT MENEDÉKKÉRŐ EMBERI JOGAIT AZÁLTAL, HOGY ANÉLKÜL TOLONCOLTÁK VISSZA ŐKET SZERBIÁBA, HOGY MEGVIZSGÁLTÁK VOLNA a KOCKÁZATAIT.

„A menedékjoghoz és a nemzetközi védelemhez való hozzáférés Magyarországon gyakorlatilag lehetetlenné vált a kormány 2015 óta hozott intézkedései miatt. Emellett jelentősen megnőtt a Szerbiába történő önkényes kitoloncolások száma, 2022-ben több mint 75 ezer esetet regisztráltak” – hívta fel a figyelmet Dunja Mijatović, hozzátéve, hogy a kitoloncolásokkal kapcsolatban továbbra is rendszeresek a rossz bánásmódról és az erő aránytalan alkalmazásáról szóló állítások.

A magyar menekültügyi rendszer és a nemzetközi emberi jogi kötelezettségek

A biztos úgy véli: a magyarországi menekültügyi és kitoloncolási eljárásokkal kapcsolatos jogszabályokat és gyakorlatokat továbbra is a nemzetközi egyezmények szerinti biztosítékok hiánya jellemzi.

Véleménye szerint a magyar hatóságoknak messzemenő intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy a menekültügyi rendszert összhangba hozzák az ország nemzetközi emberi jogi és menekültvédelmi kötelezettségeivel. „Ez magában foglalja a tisztességes és hatékony menekültügyi eljárás létrehozását és az önkényes kitoloncolástól való tartózkodást” – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa. 

(Borítókép: Dunja Mijatović 2019. december 6-án. Fotó: Samir Yordamovic / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok