Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: Aggódom, beszélni kell róla!

2022. augusztus 31., szerda 15:21

Aggodalommal töltenek el az elmúlt napok erőszakos eseményei. Felszólítom a híveket, hogy imádkozzanak együtt Irak népéért – írta ki Twitterre a katolikus egyházfő az iraki fejleményekkel kapcsolatban. 

I am following with concern the violent events in Baghdad in recent days. Let us #PrayTogether for the people of Iraq. Dialogue and fraternity are the best way to face the current difficulties and reach peaceful living together.

— Pope Francis (@Pontifex) August 31, 2022

Ferenc pápa úgy fogalmazott: „Úgy hiszem, a párbeszéd a leghatásosabb módja annak, hogy szembenézzünk a jelenlegi nehézségekkel és elérjük a békés együttélést.”

Összecsapások, káosz

Fegyverropogásra ébredt hajnalban az iraki főváros. A zavargások azután törtek ki, hogy Szadr hétfőn bejelentette visszavonulását a politikától. Támogatói erre reagálva hétfőn több kormányépületet megostromoltak a fővárosban, és nemcsak a rendőrökkel, de az Irán által támogatott politikai csoportokkal is összecsaptak a bagdadi kormányzati negyedben – számolt be róla az Index nemrégiben. 

Közben Muktada asz-Szadr a Nedzsefben található főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatón arra szólította fel híveit, hogy fejezzék be a harcot, és egy órán belül vonuljanak vissza a megszállt épületekből is, ellenkező esetben kiközösítéssel fenyegette meg őket. A síita hitszónok egyúttal elnézést kért az iraki néptől azért, hogy tegnap bejelentett politikai visszavonulása nyomán erőszakba torkolltak az események.

Előrehozott parlamenti választásokat szorgalmaz az iraki elnök

Barhám Száleh iraki elnök előrehozott parlamenti választásokat szorgalmazott annak érdekében, hogy a véres összecsapások által sújtott ország kilábaljon a válságból. A parlamenti választások megtartása előtt fel kell oszlatni a parlamentet. A feloszlatáshoz a képviselők abszolút többségének támogató szavazata szükséges az alkotmány szerint. Az erre vonatkozó indítványt a képviselők egyharmada vagy a kormányfő nyújthatja be az államfő jóváhagyásával.

Bár Muktada asz-Szadr pártja megnyerte a múlt októberben tartott választásokat, a kormányalakításhoz mégsem volt meg a kellő többsége. Az azóta eltelt időben a befolyásos vezető olyan kabinetet szeretett volna felállítani, amelyben nem kapnak szerepet riválisai. A kormányalakításra tett próbálkozásai azonban mind kudarcba fulladtak, ezért a vezető júniusban összes parlamenti képviselőjét visszahívta.

(Borítókép: Ferenc pápa 2022. június 25-én. Fotó: Franco Origlia / Getty Images)

Rovatok