Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: Gyermekek és nők millióit veszélyeztetik az áradások Pakisztánban

2022. szeptember 1., csütörtök 13:51

Gyermekek és várandós nők millióit veszélyeztetik az áradások Pakisztánban, és sürgős humanitárius segítségre van szükségük – figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) csütörtökön.

„Az áradások miatt több mint hárommillió gyermeket fenyegetnek víz segítségével terjedő betegségek – például hasmenés, légúti fertőzések és bőrbetegségek –, valamint a fulladás veszélye és az alultápláltság” – tette hozzá jelentésében a szervezet.

Az MTI-hez eljuttatott közleményből kiderül: az áradások június közepe óta több mint 1200 ember halálát okozták, és az ország 160 körzetéből 116-ban összesen több mint 

33 millió ember életét érintették.

A természeti katasztrófa Pakisztán elszegényedett déli és délnyugati részét sújtja a leginkább. A térségben több mint harminc éve nem esett annyi eső, mint az idén.

„A veszélyeztetett területeken közel 650 ezer várandós nő szorul orvosi segítségre és a mentális egészséget fenntartó szolgáltatásokra” – hangsúlyozta az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA).

Az UNFPA beszámolójában felhívta a figyelmet, hogy a térségben csaknem 73 ezer nő szülhet a következő hónapban a megfelelő támogatás és ellátás nélkül.

„Eközben borzasztó higiéniai és lakhatási körülmények között élő nők és lányok millióit fenyegeti erőszak” – jegyezte meg az UNPFA.

Sehbaz Saríf pakisztáni miniszterelnök csütörtökön elmondta: sok ország küldött már segítséget Pakisztánnak.

Az UNICEF szerint a 220 millió lakosú ázsiai országban tovább romolhat a humanitárius helyzet a következő napokban és hetekben, mert az elárasztott területeken újabb esőzések várhatóak.

Rovatok