Index Vakbarát Hírportál

Németországban minden szemöldök felszaladt Varsó követelésétől

2022. szeptember 1., csütörtök 16:18

Lengyelország háborús jóvátételt fog követelni Németországtól – jelentette be Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt elnöke csütörtökön Varsóban a háború alatt elszenvedett, több mint 527,8 ezer milliárd forintnak megfelelő összegre rúgó lengyel veszteségekről szóló jelentés ismertetésekor.

A jelentést a 2017 szeptembere óta működő lengyel parlamenti munkacsoport készítette. Kaczyński a terjedelmes dokumentumnak a varsói királyi várban szervezett bemutatóján kijelentette: a második világháború kitörésének 83. évfordulója „az arról szóló döntés napja is, hogy nemzetközi színtérre vigyük az ügyet (...) és kártérítést kapjunk azért, amit Németország tett 1939 és 1945 között”.

Közölte: a német támadás következtében elszenvedett lengyel károkat konzervatív, visszafogott módszert alkalmazva „nagyon komoly összegre”, 6,2 ezermilliárd złotyra (527,8 ezermilliárd forint) becsülték. Az összeg jelentős részét a több mint 5,2 millió lengyel állampolgár haláláért járó kárpótlás adja ki – mondta el Kaczyński, hozzáfűzve: nem vették figyelembe az oroszok által a háború során kioltott „legalább több százezer” emberéletet.

Megjegyezte: az áldozatok jelentős részét képezik a zsidó származású lengyel állampolgárok, a jelentés készítésekor viszont „határozottan elvetették az etnikai szempontokat”. Felidézte: több állam különféle összegű jóvátételt kapott Németországtól, Lengyelország viszont nem.

A kárpótlás megszerzése „hosszú és nehéz folyamat lehet” – tette hozzá. „Már hallottam egy nagyon fontos német politikustól, hogy ebbe semmilyen német kormány nem egyezik bele” – utalt Kaczyński Berlinnek a kárpótlás ügyben már korábban megfogalmazott álláspontjára, amely szerint az ügyet megállapodással rendezték.

Kaczyński a kárpótlás ügyében tervezett lengyel lépések egyik okának azt nevezte, hogy a lengyelekkel szembeni háborús bűnök „nem váltak a német köztudat részévé az elit bizonyos köreit kivéve”. Amennyiben „meg akarjuk óvni államunkat és nemzetünket az olyan eseményektől, mint amilyenek 1939–1945 között történtek, törekednünk kell a német nemzet tudatának valóban mélységes átalakítására” – fogalmazott a pártelnök.

Az egykori NDK és a volt Szovjetunió közötti 1953-es megállapodás nyomán az akkori kommunista Lengyel Népköztársaság kormánya nyilatkozatban mondott le a szovjet blokknak járó német jóvátétel neki ítélt részéről. Az új lengyel jelentés készítői szerint a Szovjetunió nyomására tett lengyel nyilatkozat jogilag érvénytelen – írja az MTI.

Rovatok