Index Vakbarát Hírportál

A nők esetében nem üvegplafon van, hanem betontömb

2022. szeptember 2., péntek 10:43

Rachel Noble, az ausztrál hírszerzés első női főigazgatója aggodalmát fejezte ki a nők karrierjének előmenetelével kapcsolatban, mert – mint fogalmazott – már nem üvegplafon, hanem betontömbök állják útját a nők fejlődésének.

Az ausztrál tisztviselő visszakövette a korábban hírszerzésben dolgozó nők történetét, egészen a második világháború alatt japán repülési útvonalakat kiderítő kódfejtőktől kezdve, akik a titkosírógépeken dolgoztak.

Nem hiszem, hogy beszélhetnénk üvegplafonról. Ez valójában még mindig egy betontömb, amelyet ma már fejlett álcázó technológia takar. Nekem is kellett idő, mire rájöttem erre

– mondta, megjegyezve, hogy csak nemrégiben lett feminista.

Fontos téma volt már a parlamenti választások idején is

A főigazgató elmondta, már őt is kérték arra, hogy főzzön kávét férfi kollégáinak, ami szerinte lealacsonyító a nőkkel szemben. Szerinte ugyanolyan joga van az asztalnál ülni és kifejteni véleményét, mint férfi kollégáinak, nem csak „jegyzeteléssel és kávéfőzéssel kell foglalkoznia”.

A nőkkel szembeni bánásmód a munkahelyeken a legfontosabb témák közé tartozott a májusi ausztráliai parlamenti választásokon, amelyeken számos mandátumot szereztek meg a független jelöltként induló nők – írja a Reuters.

Noble utalt a volt miniszterelnökre, Julia Gillardra, akinek a nőgyűlöletről szóló beszéde a parlamentben egy évtizeddel ezelőtt nemzetközi visszhangot váltott ki.

Elmondta, hogy apró megaláztatásokat maga is tapasztalt a férfiak által uralt világban, hozzátéve, hogy az olyan szavak, mint a „boszorkány”, „főnökösködő” vagy „ijesztő”, lealacsonyítják azokat a nőket, akik erőt sugároznak.

Rovatok