Index Vakbarát Hírportál

250 millió lakost követhettek az Egyesült Államok rendőrei

2022. szeptember 2., péntek 19:04

Több államban is olyan mobiltelefon-nyomkövető eszközt használnak az amerikai rendőrök, amelynek segítségével nem szükséges házkutatási parancs ahhoz, hogy akár hónapokra visszamenőleg nyomon kövessék a lakosság mozgását.

Az AP birtokába jutott jegyzetek és belső e-mailek szerint a rendőrök 250 millió mobiltelefon százmilliárd adatát kutathatták át a Fog Reveal segítségével. Az adatokat úgynevezett „életmintáknak” nevezett helyelemzések készítésére használták fel – legalábbis a cégről készített több ezer oldalnyi jegyzet szerint. 

Az applikációt, a Fog Revealt körülbelül 2018-ban kezdték el bűnügyi nyomozásokhoz használni: nagy előnye, hogy nem kell külön engedély ahhoz, hogy a rendőrök hozzáférhessenek a részletes helymeghatározási adatokhoz, mint mondjuk a Google-nél vagy az Apple-nél – ez ugyanis hetekig is eltarthat. 

Az eszközt nagyon ritkán vagy soha nem említik a bírósági feljegyzések. Ez megnehezíti az ügyfelek védelmét abban az esetben, ha a technológiát ellenük használták – vélekednek az ügyvédek. Az applikáció az olyan nagy népszerűségnek örvendő alkalmazások hirdetésazonosító számait használja, mint a Waze vagy a Starbucks: ezek ugyanis a felhasználó mozgása és útvonala alapján targetálják a hirdetéseiket. 

Ez egyfajta kis költségvetésű tömeges megfigyelési program

– mondta Bennett Cyphers, az Electronic Frontier Foundation, a digitális magánélethez való jogokat védő csoport tanácsadója. A férfi az amerikai információ szabadságáról szóló törvényre (FOIA) hivatkozva kérte ki az e-maileket és dokumentumokat. Kevés információ áll rendelkezésre az applikációról, mert a bűnüldöző szervek igyekeznek titokban tartani, amennyire csak lehet. 

Egyes jogvédők szerint azonban egyértelműen megsérti az alkotmány negyedik kiegészítését. A bűnüldöző szervek még egy dolog miatt választhatják ezt a módszert, és az az ár: az applikáció ugyanis már évi 7500 dollárért is beszerezhető.

Rovatok