Index Vakbarát Hírportál

Szennyezett víz került egy amerikai város tározójába, rákot is okozhat

2022. szeptember 3., szombat 13:26

Az új-mexikói Las Vegasban mindössze 20 napra elegendő tiszta víz maradt a monszuneső okozta természeti csapás miatt, így a helyi tisztségviselők újabb forrásokat keresnek, hogy megakadályozzák a rákkeltő törmelékek vízcsapokba jutását a talajból.

Az új-mexikói Las Vegas környéki dombvidéket tavasszal felperzselte az állam eddigi legnagyobb erdőtüze, amely több mint 340 ezer hektárnyi területet égetett fel. Nem sokkal később az Egyesült Államok délnyugati országrészében szokatlan nedves monszun jelentős nyári csapadékot hozott, aminek általában örülni szoktak az aszály sújtotta Nyugaton, ezúttal azonban katasztrófához vezetett, mivel a csapadék bemosta az elszenesedett törmeléket a régió vízhálózatába.

A mintegy 13 ezres város két tározójából egy megtelt szennyezett vízzel, ami az emberi életre is veszélyes következményekkel járhat, ugyanis 

amennyiben a szén reakcióba lép a klórral, rákkeltő anyag jöhet létre.

Emiatt el kellene távolítani a szenet a vízből még a fertőtlenítés előtt, de a szűrőrendszer jelenlegi kapacitása nem bírja a terhelést – írja a CNN.

A helyzet aggasztó, mert csak húsz napra elegendő tiszta víz maradt az új-mexikói városban.

A helyiek alternatív megoldásokat keresnek. Az egyik ilyen opció lehet, hogy a közeli tóból nyerjenek ki iható vizet, igaz, több napba telik, mire a szükséges vizsgálatokat követően megszerzik a kötelezően előírt engedélyeket ehhez. Ha mindez mégis sikerülne, kapnának néhány hónapot arra, hogy megtisztítsák a szennyezett vizet. Ellenkező esetben a helyiek arra kényszerülhetnek, hogy felforralják a csapvizet, amely jelenleg értelemszerűen fogyasztásra alkalmatlan.

A helyi hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy naponta legfeljebb személyenként 44 gallon vizet használjanak. Egy gallon közel 3,8 liternek megfelelő mennyiség, azaz körülbelül 167 liter víz a megengedett.

Rovatok