Index Vakbarát Hírportál

Járványként terjed a nevetőgáz a brit fiatalok között

2022. szeptember 4., vasárnap 21:10

A szakértők aggodalmukat fejezték ki, hogy a dinitrogén-oxid tartós használata súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a maradandó neurológiai károsodást is.

Az orvosok arra figyelmeztettek, hogy szinte járványszerűen egyre több fiatal kerül kórházba dinitrogén-oxid belélegzése után, és közülük néhányan bénultan végzik. A nevetőgáz – amelyet „hippi crack”-nek vagy „whippet”-nek is neveznek – a második leggyakrabban használt kábítószer az Egyesült Királyságban a 16–24 évesek körében, és eufóriát, ellazulást, nyugalmat, valamint kacagási és nevetési rohamokat okozhat.

A szakértők azonban aggodalmukat fejezték ki, hogy a tartós használat súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a maradandó neurológiai károsodást is.

David Nicholl orvos, a birminghami Queen Elizabeth Kórház neurológus szakorvosa elmondta, hogy kollégáival együtt nagy számban találkoznak olyan fiatalokkal, akik dinitrogén-oxid belélegzése után kerülnek kórházba. Egy futótűzként terjedő TikTok-videóban arra figyelmeztetett, hogy sokan, akik rekreációs célból használják a gázt, nem biztos, hogy tisztában vannak a kockázatokkal.

Jelenleg én és a kollégáim járványszerűen látunk olyan fiatalokat, akiket fekve szállítanak be a kórházba, mert whippetet szedtek. Egyes betegek életre szóló neurológiai sérüléseket szenvednek. Ez tényleg nevetséges? Nem hiszem, hogy az!

– mondja a klipben, hozzátéve: „Ez abszolút egy járvány, és néhány embernek, aki ezt használja, fogalma sincs arról, hogy a végén egész életében nem tud majd járni, csak egy kis nevetés miatt.”

A dinitrogén-oxid birtoklása továbbra is legális az Egyesült Királyságban

Figyelmeztetését Dr. Nikos Evangelou, a Nottinghami Egyetem neurológus egyetemi tanára is megerősítette. A Twitteren riadót fújt a „dinitrogén-oxid okozta gerincvelő- és idegkárosodás járványának” nevezett jelenség miatt.

Rémisztő látni a nevetőgáztól lebénult fiatalokat

– tette hozzá. A drog betiltására irányuló egyes felhívások ellenére a dinitrogén-oxid birtoklása továbbra is legális az Egyesült Királyságban. A pszichoaktív hatása miatt történő árusítását azonban a pszichoaktív anyagokról szóló törvény 2016-ban illegálissá tette – írja a Sky News

Rovatok