Index Vakbarát Hírportál

Több mint tíz helyszínen találtak rá a késes ámokfutók áldozataira Kanadában

2022. szeptember 5., hétfő 18:52

A saskatchewani mészárlás Kanada történelmének az egyik leghalálosabb tömeges erőszakos cselekménye.

Kanada nyugati részén hajtóvadászat indult vasárnap este az után a két férfi után, akiket  tömeges késelés elkövetésével vádolnak. A támadásban tíz ember meghalt, és legalább tizenöt megsérült. A legtöbb áldozat a 3400 fős bennszülött közösségből, a James Smith Cree Nationból származik, a többi sérült pedig a szomszédos Weldon faluból, Saskatoontól északkeletre. 

A Saskatchewan tartományban történt támadások sokkolták az országot. Justin Trudeau miniszterelnök „borzalmasnak és szívszorítónak” nevezte a történteket.

Azokra gondolok, akik elvesztették a szeretteiket, és azokra, akik megsérültek

– nyilatkozott az eseményekről. Azt is kijelentette, hogy kormánya közvetlen kapcsolatot ápol a James Smith Cree Nation közösség vezetésével, akiknek természetesen kész minden segítséget megadni.

Azokat, akik a mai borzalmas tettek okozói, mindenképpen felelősségre kell vonni

– nyomatékosította a kormányfő. Rhonda Blackmore, a Kanadai Királyi Lovasrendőrség (RCMP) asszisztense Saskatchewanban vasárnap este azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy a rendőrség véleménye szerint egyes áldozatokat előre kiválasztották, másokat pedig véletlenszerűen támadtak meg.

Két férfi követte el a gyilkosságokat

A rendőrség Damien és Myles Sandersont gyanúsítja a gyilkosságsorozat elkövetésével. Damien 31 éves, Myles 30 éves. Blackmore szerint a gyanúsítottak közötti kapcsolat egyelőre nem tisztázott. Azt mondta, jelenleg még nem találtak indítékot a támadásra, de a férfiakról feltételezhető, hogy fegyverük van, és veszélyesek. 

Néhány áldozat személyazonossága már kiderült

Néhány áldozat személyazonosságára is fény derült. Egyes információk szerint az egyik áldozat Wes Petterson. A Guardiannek nyilatkozó Ruby Works szerint a 77 éves özvegy férfi olyan volt neki, mint a nagybátyja. „Nem csinált semmit, amivel ezt érdemelte volna. Jószívű ember volt” – emlékezett vissza. Hozzátette, ez az esemény nagyon megrázta a közösséget.

További két áldozatot is azonosítottak: egy kétgyermekes édesanyát, Lana Headet és élettársát. 

Sorra érkeztek a segélyhívások

A legfrissebb információk szerint az első késelést helyi idő szerint hajnali 5:40-kor jelentették, majd perceken belül több új hívás is érkezett. A következő hat órában a Saskatchewan RCMP (a helyi rendőrség rövidítése – a szerk.) több riasztást és frissítést tett közzé a késeléses támadásokkal kapcsolatban, beleértve a veszélyes személyekre vonatkozó figyelmeztetést is – írja a CNN

Saskatchewan elöljárója, Scott Moe szintén nyilatkozatot adott ki, „értelmetlen erőszaknak” nevezve a történteket. „Nincsenek szavak, amelyek megfelelően leírják azt a fájdalmat és veszteséget, amelyet ez az értelmetlen erőszak okozott. Egész Saskatchewan gyászolja az áldozatokat, és együttérez a családjaikkal” – mondta.

A hatóságok közlése szerint legalább 13 különböző helyszínen találtak rá a késelés áldozataira Saskatchewan-szerte, legtöbbjüket James Smith Cree Nation és Weldon közösségeiben. Több megkéselt személy súlyos sérüléseket szenvedett, 15 különböző kórházban zajlik az ellátásuk – közölte Blackmore. 

 Ez minden bizonnyal nagyon jelentős esemény, ha nem a legnagyobb, aminek az elmúlt években tanúi lehettünk

– tette hozzá. A rendőrség ellenőrző pontokat állított fel, ahol az egyenruhások ellenőrzik az utazók személyazonosságát. Az autósokat arra szólították fel, hogy semmiképpen ne vegyenek fel stopposokat. A James Smith Cree Nation nevezetű őslakos közösségben – ahol körülbelül 200 ember él – szükségállapotot hirdettek.

A kábítószer lehet az ok?

A rendőrség nem bocsátkozik találgatásokba a támadások indítékát illetően, azonban Bobby Cameron, a Szuverén Őslakos Nemzetek Szövetségének vezetője szerint az ok kábítószer-használattal állhat összefüggésben.

Ez a pusztítás, amellyel most szembesültünk, akkor történik, ha a kábítószerek behatolnak a közösségeinkbe. Ezért minden vezetőtől megköveteljük, hogy vegye ki a részét abból, hogy biztonságosabb és egészségesebb környezetet biztosíthassunk a lakók számára

– vélekedett.  

(Borítókép: Egy rendőrségi csapat nyomoz egy bűncselekmény helyszínén Saskatchewanban, 2022. szeptember 4. Fotó: David Stobbe / Reuters)

Rovatok